Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гинуть в основному невакциновані

Попереду нас чекає та пора року, яка спричинює необхідність вакцинації населення задля попередження епідемії грипу. Якими є показання та протипоказання щодо вакцинації? Чи є доцільним цей захід відносно всіх людей, незалежно від віку, стану здоров’я, періоду року? Коли краще пройти вакцинацію, аби вона мала добрий ефект? Відповідає на запитання доктор медичних наук, професор, головний імунолог МОЗ України Валентина Володимирівна Чоп’як.

– Вакцинація проти грипу вважається добровільним профілактичним заходом для широких верств населення, хоча є рекомендовані групи ризику, для яких вакцинація є бажаною. Зокрема, це літні люди, імуноскомпрометовані особи, у яких діагностовано первинний імунодефіцит, а також особи, які за специфікою своєї діяльності знаходяться в постійному контакті з великим колом осіб. 
Відносним протипоказанням щодо вакцинації проти грипу може слугувати розбалансування імунної системи, насамперед активна гіперпродукція імуноглобуліну, яка має місце у так званих людей-атопіків. Цифри свідчать про те, що від грипу та його ускладнень у країнах Європи гине до 4 млн. людей щорічно, основна частина яких — це невакциновані особи. Тому ставлення до вакцинації проти грипу в розвинутих країнах на сьогодні доволі серйозне, на цей захід виділяються великі кошти. Щодо України, то в нас достатньо імуноскомпрометованих осіб, які мають хронічні захворювання, що виснажують імунну систему. При епідемії вірус грипу може бути небезпечним, зокрема у людей з частими хворобами дихальних шляхів, де грип може спровокувати серйозні ускладнення у вигляді пневмоній. Про це треба пам’ятати всім лікарям, які рекомендують вакцинацію проти грипу.
Рекомендація, зокрема, сімейного лікаря має бути професійною і грамотною. Запропонувати вакцинацію родині чи конкретним особам, які мають активне антигенне навантаження в епідеміологічний період, лікар може лише за таких умов:

— у період вересень — жовтень (коли встигає сформуватися специфічна імунна відповідь та пам’ять на штами збудника);

— за наявності хорошої (перевіреної на практиці) вакцини; 

— при сприятливому стані організму людини.
Найчастіше нас, імунологів, питають, якою має бути хороша вакцина. На жаль, в Україні вакцини проти грипу не виробляють, усі вони є імпортними. Обираючи ту чи іншу вакцину, ми можемо лише посилатися на досвід колег із західних країн. Яка з вакцин, що є на українському ринку, краща, сказати не можу, але серед них, безумовно, є вакцини вже перевірені практикою наших колег-лікарів з Великої Британії, Франції, США, Нідерландів, Росії.  Варто зазначити, що за останні декілька років кількість осіб, які вакцинуються проти грипу, в Україні значно збільшилася. Вакцинуються як окремі особи, так і колективи підприємств. І це зрозуміло, адже практика свідчить, що вчасно провакциновані колективи мають менше лікарняних, що є вигідним для підприємства. При цьому ще раз хочу зазначити: вакцинацію проти грипу мають проводити грамотні спеціалісти. Тому вважаю за необхідне створення в нашій країні спеціальних вакцинальних кабінетів, де б могли провакцинуватися імуноскомпрометовані особи (80-90% населення), а загалом цей захід для населення проводиться під контролем лікарів сімейної практики, педіатрів, дільничних терапевтів. При наявності у людини ускладненого алергологічного та аутоімунного анамнезу бажаною є консультація імунолога/алерголога. На мою думку, такі спеціалізовані кабінети є на сьогодні вкрай необхідними в різних регіонах України, хоча б у регіональних центрах клінічної імунології та алергології.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com