Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Люди чують... шкірою

Людина є «єдиним органом сприйняття», стверджують канадські вчені, яким вдалося довести, що не тільки вуха, а й людська шкіра здатна сприймати звуки.

Свою роботу співробітники Університету Британської Колумбії в Канаді опублікували в сьогоднішньому випуску журналу Nature.

У своїй роботі вчені Браян Гік та Дональд Деррік провели експеримент з кількома групами добровольців, до яких входило по 22 особи.

Кожен учасник груп в ході експерименту повинен був прослухати чотири різних звуки — «па», «та», «ба» і «да», і був позбавлений можливості сприймати візуальну інформацію. При цьому звуки виголошувалися на тлі шуму, що заважає їх розпізнати. Перші два звуки з цього набору, крім безпосередньо звукового сигналу, відрізняються від двох інших тим, що супроводжуються при проголошенні людиною різким видихом повітря.

Гік: Це дослідження змушує нас припустити зворотне на противагу традиційним уявленням, згідно з якими ми маємо очі, щоб бачити, а вуха — тільки щоб чути

Кожен раз, коли учасник експерименту чув той чи інший звук, йому було необхідно відзначити натисканням відповідної кнопки на клавіатурі, який саме звук він чув. При цьому учасники першої групи одночасно зі звуком піддавалися дії невеликого потоку повітря на поверхню шкіри на руці, у другій групі такий вплив проводився на шкіру в районі шиї, тоді  як у третій, контрольній групі, учасники експерименту піддавалися тільки звуковому впливу.

Виявилося, що учасники перших двох груп краще розпізнавали звуки з видихом порівняно з контрольною групою, і, крім того, у 10% випадків помилково припускали, що чують звук з видихом повітря — «па» чи «та» — тоді як насправді звуки були «ба» або «да». При цьому, як виявилося потім, якщо замінити подув повітря на легкий дотик, піддослідні перестають робити такі помилки і їх здатність розрізняти звуки перестає помітно відрізнятися від учасників контрольної групи.

«Це дослідження примушує нас припустити зворотне на противагу традиційним уявленням, згідно з якими ми маємо очі, щоб бачити, а вуха — тільки щоб чути», — прокоментував роботу Гік, слова якого наводить Live Sci­ence.

Замість цього, на думку авторів, мозок, намагаючись розпізнати звукову інформацію, інтегрує дані різних органів чуття. Підтвердженням цьому є попередні роботи цих же учених, в яких вони показали, як рухи губ співрозмовника можуть впливати на розпізнавання звуків мови.

Це дослідження є ще одним підтвердженням того факту, що людина не володіє якимись певними органами чуття, призначеними для сприйняття якого-небудь одного типу інформації, а є «єдиним органом», що комбінує різні зовнішні впливи для найбільш повного розуміння навколишньої дій­сності.

Нагадаємо, у липні іспанські вчені розробили і описали методику навчання людей ехолокації — орієнтуванню у просторі за допомогою звуків подібно до кажанів і дель­фінів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com