Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Караджич припинив бойкот

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич після тижня бойкоту Міжнародного трибуналу по колишній Югославії (МТКЮ) вирішив все ж таки прийти на процес. Про це повідомили його радники.

Караджич, який і в понеділок не з’явився в суді, пообіцяв, що у вівторок, 3 листопада, все ж таки прийде на засідання.

Процес у справі колишнього лідера боснійських сербів стартував 26 жовтня. Караджич заздалегідь попередив про те, що буде бойкотувати суд, оскільки не встиг підготуватися до нього.

Обвинувачений не з’явився на перше засідання. Потім процес кілька разів переносився через неявку Караджича. Колишнього лідера боснійських сербів, який 13 років ховався від міжнародного правосуддя, затримано у липні 2008 року в Белграді і незабаром передано Гаазькому трибуналу.

Його звинувачують у військових злочинах під час війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках, серед яких геноцид 8 тисяч боснійських мусульман у місті Сребреніца в липні 1995 року. Всього звинувачення Караджичу складається з 11 пунктів.

Раніше Караджич відмовився від послуг адвоката і заявив, що захищатиме себе самостійно. За оцінками представників Гаазького трибуналу, судовий процес може тривати від двох до трьох років.

Караджич — один із найбільш високопоставлених представників, який повинен постати перед Гаазьким трибуналом з моменту його створення в 1993 році.

За минулі 16 років трибунал висунув звинувачення проти 161 людини. Серед них — глави держав, прем’єр-міністри, начальники генштабів і багато інших лідерів різних сторін конфлікту в колишній Югославії. Більш ніж 60 з них було засуджено.

Після арешту Караджича на волі залишилися ще двоє осіб, видачі яких вимагає Гаазький трибунал — це командувач армією боснійських сербів Ратко Младич і лідер сербських повстанців у Хорватії Горан Хаджич.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com