Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Стійкість до алкоголю — в генах

Вчені експериментальним шляхом виявили у плодових мушок гени, що визначають стійкість комах до дії алкоголю і знайшли аналоги цих генів у людини.

Висновки вчених допоможуть при діагностиці алкоголізму відокремити природні фактори від чинників виховання та розвитку людини, стверджують вчені у своїй роботі в журналі Genetics.

Професор Роберт Анхольт з університету Північної Кароліни в США та його колеги фіксували час, необхідний для того, щоб вплив алкоголю призвів до викривлення траєкторії руху мушок. При цьому вчені фіксували зміни у швидкості роботи генів в організмі комах. Провівши статистичний аналіз цього експерименту, дослідники виявили гени, залучені до метаболічних процесів, які запускаються в організмі при впливі на нього етилового спирту.

Зіставлення цих генів з генами людського організму дозволило вченим підкріпити новими даними результати попередніх досліджень, у яких було встановлено, що люди з певними варіантами гена ME1 схильні вживати більш міцні алкогольні напої.

Робота цього ж гена важлива для процесу розкладання алкоголю в організмі людини, збої в якому призводять до цирозу печінки.

«Наші дослідження дозволяють виявити метаболічні процеси, пов’язані зі схильністю до вживання алкоголю і, ймовірно, що призводять до алкоголізму. Порівняння роботи генів у модельних організмах, таких як плодові мушки, і в людини, дозволяють нам виявити межу між природними факторами і вихованням людей, вплив якого в тому чи іншому випадку може виявитися вирішальним», — прокоментував дослідження Анхольт, слова якого наводить прес-служба університету Північної Кароліни.

Нагадаємо, раніше дослідники вперше виявили ген, що відповідає за загальну залежність людей від наркотичних речовин, у тому числі алкоголю і тютюну. Примітно, що походження цього гена — європейське, зазначають дослідники.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com