Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Імітація руху

Ослаблення гривні і невизначеність в економіці стримують ділову активність. Перегляди помешкань нагадують екскурсії. Люди ходять на них не для придбання квартир, а щоб зорієнтуватися у тенденціях.

Ріелтори дочекалися осінньої активності ринку — вересень і початок жовтня, дали їм привід для оптимізму.

Незважаючи на скорочення доходів громадян, відсутність іпотечного кредитування та різкі валютні коливання, цінове дно досягнуто, і вартість житла зростає, стверджують торговці.

Втім, переконатися у цьому непросто: агентства не схильні розголошувати дані про кількість укладених угод. А деякі з них навіть говорять про стагнацію ринку.

За даними компанії SV Development, за третій квартал 2009 року квартири у Києві подорожчали на 2,8%, або на 41 долар, до 1 536 доларів за квадратний метр.

Житло у Харкові за цей період виросло в ціні на 2,4% до 886 доларів, у Донецьку — на 2,4% до 1 007 доларів. У Дніпропетровську квартири стали дорожчими майже на 2% до 980 доларів, а у Львові — на 3,9% до 1 295 доларів за квадратний метр.

Після літнього спокою навіть такі невисокі показники зростання можуть свідчити про зміну орієнтирів на ринку нерухомості.

«Третій квартал 2009 року нас втішив. Незважаючи на літній сезон відпусток, кількість угод помітно зросла. Сьогодні маємо стійкий попит і достатню кількість пропозицій», — стверджує керівник агентства нерухомості «Благовіст» Ірина Луханіна.

У дослідженні, проведеному компаніями Park Lane і «Благовіст», говориться, що у вересні 2009 року на вторинному ринку житла Києва кількість пропозицій збільшилася порівняно з серпнем на 4,7% і склала близько 14 тисяч квартир.

За словами Луханіної, у третьому кварталі 2009 року кількість угод купівлі-продажу зросла на 7,6% у порівнянні з другим кварталом. Однак точну кількість угод вона назвати відмовилася.

Керівник «Благовісту» впевнена, що така «позитивна динаміка» говорить про відновлення ринку нерухомості і початок підвищення цін. Про це, вважає вона, свідчать зміни у структурі попиту.

«Сьогодні продажі житла у сегменті «більше 300 тисяч доларів» зросли на 3,5%. Отже, у людей є гроші, і вони готові інвестувати у нерухомість», — впевнена Луханіна.

Втім, не всі фахівці ринку нерухомості поділяють такий оптимізм. Аналітик консалтингової компанії SV Development Cергій Костецький вважає, що про відновлення ринку говорити ще рано.

«Це лише маленька корекція, наслідок певної ринкової ситуації, що склалася у певний момент», — наголошує він.

На підтвердження своїх слів Костецький навів дані компанії про кількість угод, укладених протягом 2009 року.

«На початку 2009 року у Києві за місяць продавалося близько 200 квартир, у червні кількість угод зросла до 230. У вересні цей показник збільшився до 350 помешкань. При цьому у 2008 році за місяць продавалося 1 600 квартир», — повідомив він.

Цю тезу підтвердили і у агентстві «Планета «Оболонь». За його даними, у третьому кварталі 2009 року столичний вторинний ринок нерухомості перебував у стагнації.

«Кількість пропонувань залишалася на досить низькому рівні: у серпні число угод знизилося на 21%, а у вересні — ще на 9%», — відзначають аналітики агентства.

Попит теж не тішив торговців нерухомістю. Якщо у другому кварталі до «Планети Оболонь» надійшло 1 542 заявки, то у третьому кварталі — лише 1 265.

Прогнози експертів щодо цінових змін на ринку також неоднозначні. У «Благовісті» очікують, що ціни на «вторинку» залишаться без змін або будуть зростати. На думку ж аналітиків SV Development, значного підвищення вартості квадратних метрів не буде.

«За нашими прогнозами, протягом шести-восьми місяців ціни на житло будуть стабільними. Можливі також коливання цін в окремих містах України та деяких районах столиці в діапазоні 1-5%», — стверджує Костецький.

У свою чергу, президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов вважає, що підстав для зростання вартості осель немає, і прогнозує їх подальше здешевлення.

«Передумови для підвищення цін відсутні. На руках у потенційного покупця все-таки менше, ніж 40-60 тисяч доларів, які сьогодні потрібні для придбання нормальної однокімнатної квартири у нестарому домі», — говорить він.

Протилежні погляди експертів свідчать, що ринок відновлюється дуже повільно, а відсутність іпотеки тільки погіршує ситуацію. За даними компанії «Простобанк Консалтинг», в Україні позики на придбання вторинного житла пропонують лише чотири банки: київські БТА Банк, Universal Bank, БМ Банк та львівський Фольксбанк.

У підсумку, учасники ринку знаходяться у безвиході: потенційний покупець не може зібрати потрібну суму коштів, а продавці намагаються утримувати ціни. Вихід із стагнації експерти пов'язують тільки з поновленням кредитування, якого, за їхніми прогнозами, варто чекати не раніше весни 2010 року.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com