Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шанувати віру і традиції народу

Міжрегіональна Академія управління персоналом, як і вся Україна, відзначила православне свято Покрови Пресвятої Богородиці.

В Академії урочистості з нагоди свята традиційно розпочалися молебнем, який відправив в академічній каплиці імені Георгія Побідоносця протоієрей Діонісій Мартишин.

На знаменній події були присутні керівники Академії: Голова Наглядової Ради МАУП Георгій Щокін, ректор МАУП Валерій Захожай, проректори Академії, директори Інститутів, представники всіх навчальних підрозділів і, звичайно, студентство Академії. Серед почесних гостей: директор міжнародної академії гуманітарних наук МВУ Ілія Ілієв (м. Софія), а також представник Міністерства освіти та науки України Юрій Сафонов.

З вітальними словами до студентів, працівників академії та гостей — звернувся ректор Міжрегіональної Академії управління персоналом Валерій Захожай: «Цього дня в Академії, як і в усій православній державі відзначається велике християнське свято — Свято Покрови Пресвятої Богородиці. Це національне, релігійне, родинне свято вшановує основні родинні традиції, славить ідеали материнства та жіноцтва, а також козацтва, адже козаки вважали Богородицю своєю заступницею. Це свято настільки пронизане духом козацтва, що нині його вважають святом козацької Покрови. В Академії святкування Покрови вже стало традицією, студенти з нетерпінням чекають цього свята, а для новачків-першокурсників — це завжди яскраве і незабутнє дійство».

Про витоки цього свята та християнські традиції, які склалися протягом віків, розповів протоієрей Діонісій Мартишин, доктор богослов’я, завідуючий кафедри православної культури та теології: «Свято Покрови Пресвятої Богородиці — це не лише згадка про реальні події, які відбувалися у Х столітті у Константинополі, коли мешканці святого града звернулися до Богородиці про підтримку, молитву і охорону святого міста. Блаженний Андрій бачив, як по молитвам святих мешканців Богородиця вийшла зі святого вівтаря, зняла зі своєї голови покривало і покрила православний народ від усіх ворогів. Ця подія має досить велике значення для формування ідейного змісту. Для Академії Свято Пресвятої Богородиці — це свідчення того, що сьогодні у нашому житті повинні бути абсолютні вічні християнські цінності».

Слова вітання прозвучали і від завідувача відділу соціально-гуманітарної, мистецької освіти та освіти з бізнесу і права Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОНУ Юрія Сафонова: «Сьогодні Академія зібрала таку широку аудиторію для того, щоб привітати з цим чудовим святом. Це свято добра і справедливості, свято любові, тому мені дуже хотілося б, щоб кожен із вас задумався і звернувся до Бога. Вітаю всіх з цим радісним днем, Божого благословення вам. Нехай ваша Академія процвітає. Віват, Академія!»

Виступ заслуженого артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, кобзаря-лірника Василя Нечепи допоміг поринути у світ козацьких часів і послухати старовинних козацьких пісень у прекрасному виконанні.

Урочисту частину свята на площі Знань традиційно продовжили показові виступи колективу кінного театру «Українські козаки», які демонстрували свої акробатичні вміння та вправну роботу з кіньми, козацьку хоробрість та дотепність.

Культура та духовні цінності кожної нації є її оберегом, що передається з покоління в покоління. Особливо це стосується традиційних свят, які були започатковані ще нашими пращурами. Тому у Міжрегіональній Академії управління персоналом не лише навчають молодь професійним навичкам, але й виховують у дусі патріотизму, православ’я та духовності. Тож святкування великих народних та православних свят давно стало доброю традицією в Академії.

Ми щиро віримо, що Пресвята Богородиця, наша Покровителька й Заступниця, ніколи не залишить український народ, а постійно оберігатиме.

 

Прес-служба МАУП.
Фото Миколи СТЕПАНЦЯ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com