Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чехія боїться позовів

Польський президент Лех Качинський підписав на церемонії у Варшаві Лісабонський договір, який передбачає реформи в ЄС. Чеська Республіка залишається тепер єдиною країною, яка досі не ратифікувала документ.

Під час церемонії в прямому телеефірі, за присутності голови Єврокомісії та лідера Європарламенту, пан Качинський сказав, що «глибоко переконаний» в успіху «великого експерименту» з договором.

«Сьогодні — важливий день в історії Польщі та ЄС», — сказав польський президент, але додав, що організація повинна залишатися «союзом суверенних держав», відкритим для нових членів, зокрема, балканських країн та Грузії.

Польський парламент схвалив договір минулого року, але президент Качинський сказав, що підпише угоду лише після того, як її ратифікує Ірландія на референдумі.

Прихильники угоди твердять, що вона приведе до спрощення процесу ухвалення рішень в Європейському Союзі і посилить вплив ЄС на міжнародній арені.

Але договір зможе набрати чинності лише після того як його ратифікує Чеська Республіка.

Чеський президент, Вацлав Клаус, який вважається євроскептиком, хоче, аби до договору додали положення, яке б захистило його країну від можливих позовів щодо повернення нерухомості з боку етнічних німців, висланих з Чехословаччини після Другої світової війни.

Раніше чеський прем’єр Ян Фішер сказав лідерам ЄС, що він цілком очікує, що його країна ратифікує Лісабонську угоду ЄС до кінця цього року.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com