Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США тиснуло на Японію

Уряд Японії в кінці 1970-х під тиском США звузив зону територіальних вод країни в районі п’яти проток, повідомив Сьодзі Нііхару — японського експерта, який виявив відповідні розсекречені документи в Національному архіві США.

США були зацікавлені у збереженні більшого простору «вільного моря», оскільки це дозволяло американським військовим кораблям з ядерною зброєю на борту уникати заходженя в японські територіальні води.

Тим самим дії військових кораблів США в протоках, що примикають до Японії, не входили в суперечність із трьома неядерними принципами Токіо — не мати, не проводити і не ввозити ядерну зброю.

Йдеться про протоку Лаперуза між російським Сахаліном і Хоккайдо, протоку Цугару між Хоккайдо та островом Хонсю, Західним і Східним проходами Корейської протоки, а також про протоку Осумі на південь від острова Кюсю.

Досі територіальні води Японії в них тягнуться лише на 3 милі від берега, хоча Токіо має право збільшити зону до 12 миль.

За словами Нііхари, частина виявлених ним документів являють собою внутрішнє листування американського військового командування, в якому зазначені протоки називаються «стратегічно важливими».

В інших документах, адресованих японській стороні, США висловлюють стурбованість «проблемою проток» і навіть погрожують «ускладненням двосторонніх взаємин між Вашингтоном і Токіо».

Зараз японський МЗС веде розслідування повідомлень про наявність між Токіо і Вашингтоном секретних угод про таємний транзит через територію країни американської ядерної зброї.

Про існування цих документів повідомили на початку червня кілька колишніх високопоставлених дипломатів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com