Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Падає довіра до долара

У міру виходу глобальної економіки з кризи центральні банки відмовляються від долара, вважаючи за краще збільшувати свої активи в євро й ієні.

Так, за даними Barclays Capital, частка долара в загальному обсягу придбаної в другому кварталі валюти склала рекордно низькі 37%. Цей показник у півтора рази нижчий за аналогічний десятирічної давності. Частка американської валюти в нових резервах у 1999 році складала 63%. На думку експертів, у нинішніх умовах цей рівень ще довго залишиться недосяжним.  

Інформація за третій квартал ще не опублікована, але Barclays Capital упевнений, що попит на долари з боку фінансових регуляторів продовжить падіння, тоді як попит на валюту загалом – зростання, пише видання.

Останнє припущення підтверджують дані агентства Bloomberg: у минулому кварталі світові центробанки збільшили свої резерви в доларовому еквіваленті до $7,3 трлн (зростання на $413 млрд). Найактивніше з американської валюти виходять економіки, що розвиваються. Раніше повідомлялося, що з початку весни цього року центробанки цих держав продавали в середньому по $30 млрд щомісячно. За даними МВФ, частка долара в світових резервах знизилася до 62,8% на кінець червня.  

У той же час, уряди провідних розвинених країн, а також Китаю виражають серйозну заклопотаність ослабленням курсу долара. Незалежні експерти також упевнені, що цей процес виявиться згубним для всього світу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com