Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МВФ: гроші ще не все

Міжнародний валютний фонд (МВФ), що видав Україні з листопада минулого року близько 11 млрд. дол. з суми стабілізаційного кредиту, ставить під сумнів ефективність витрачання цих коштів. Уряд і Національний банк України (НБУ) звинувачують один одного в махінаціях на валютному ринку. А Міністерство внутрішніх справ розслідує декілька кримінальних справ за фактами спекуляцій. Пік скандалу може припасти на час видачі чергового траншу кредиту МВФ. Передбачаючи складності, українська влада продовжує переговори з іншими потенційними кредиторами, у тому числі Росією і Китаєм. В жовтні Юлія Тимошенко відправиться до Китаю, з владою якого з весни проводяться переговори про виділення Україні кредиту. Різні джерела в Києві оцінюють запит в 2-5 млрд. дол. Офіційно суму не підтверджено.

У минулі вихідні делегація Піднебесної взяла участь у традиційному Ялтинському саміті європейської стратегії, організованому українським мільярдером Віктором Пінчуком. У Криму в ці дні зустрілися також президент Ізраїлю Шимон Перес, мільярдер Джордж Сорос, екс-президент Світового банку Джеймс Вулфенсон і колишній голова Федеральної резервної системи США Алан Грінспен, а також голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу. Питання про нові зовнішні запозичення України стало однією з головних тем кулуарних дискусій. У публічну площину цю тему виніс керівник МВФ Домінік Стросс-Кан, сказавши, що бездумні запозичення тільки погіршують економічне становище України. Члени тіньового уряду Партії регіонів давно звинувачують своїх опонентів з помаранчевого табору у розкраданні кредитних коштів. Проте у вересні з’ясувалося, що в середовищі української влади теж йде війна, пов’язана з валютними спекуляціями. Почалося з того, що заступник керівника Нацбанку Олександр Савченко звільнився з займаної посади на знак протесту проти зловживань свого керівництва. Він сказав, що НБУ знецінює гривню і провокує інфляцію під керівництвом Секретаріату Президента України і що це робиться для політичної боротьби з пре­м’єр-міністром. Сама Тимошенко, коментуючи ситуацію, заявила, що НБУ штучно занижує курс гривні. Прем’єр стверджує, що ні вона, ні уряд не можуть чинити жодного впливу на Нацбанк, який курується Президентом. До речі, Джордж Сорос в Ялті назвав ситуацію небезпечною, зазначивши, що Україна вже впритул підійшла до межі дефолту.

Лідер парламентської фракції Наша Україна — Народна самооборона Микола Мартиненко роз’яснив: «Гривня стала розмінною монетою в передвиборній кампанії чинного Президента... Завдяки проведеним махінацій з курсом з’являються мільярдні кошти на фінансування передвиборчої кампанії Президента».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com