Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уповільнити старіння

Учені Національного інституту охорони здоров’я США декілька років тримали піддослідних мавп на дієті, яка складалася з малокалорійних продуктів. Сканування мозку цих тварин показало: клітки сірої речовини з віком атрофувалися у меншій мірі, ніж у тих, хто отримував нормальне живлення. До старості вони виглядали молодше за своїх одноліток, у них було менше зморшок. Ризик смерті від захворювань, пов’язаних із старінням, — раку, серцевих недуг, діабету — скоротився більш ніж на дві третини.

При обстеженні групи людей, що практикували низькокалорійну дієту в середньому шість з половиною років, учені виявили, що у більшості з них серце працювало так, немов ці люди були на 16 років молодше за свій вік. Дослідники прийшли до висновку, що так харчуватися бажано навіть тим, хто не має надмірної ваги. Адже менше хвороб в старості — це те, до чого всі прагнуть.

Спочатку треба визначити кількість калорій, необхідних конкретній людині для підтримки нормальної ваги, враховуючи стать, вік і фізичне навантаження. Потім кількість калорій скорочують на 10-30 відсотків. Після цього складають меню. Учені рекомендують: каші з фруктами і горіхами на сніданок, великі порції салату з свіжих овочів на обід і шматочок пісного м’яса з овочами на вечерю. Іноді можна поласувати невеликими закусками і скромними порціями фруктових десертів або солодощів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com