Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Якщо вас зупинило ДАІ

Якщо вас зупинив інспектор ДАІ і почав складати протокол, не дивлячись на ваші запевнення, що прилад «привласнив» вам швидкість іншого автомобіля, то...

1. Вимагайте копії документів. При складанні протоколу обов’язково вимагайте копію протоколу і ухвали, інакше вам просто нічого буде оскаржити в суді. У графі «пояснення протоколу» напишіть: «Свою провину не визнаю, свідків, підтверджуючих те, що написане в протоколі, немає, мої пояснення і клопотання прикладені на окремому листі, залученому до протоколу». Якщо є свідки, які можуть підтвердити невинність, обов’язково вкажіть і їх. Простежте, щоб в незаповнених графах протоколу стояли прочерки (можна у вигляді букви Z) — аби уникнути пізніших у часі дописок.

2. Переносите розгляд справи. Далі напишіть на ім’я інспектора, який вас зупинив, клопотання, в якому просите відкласти розгляд справи і винесення ухвали на декілька днів у зв’язку з тим, що у вас недостатньо юридичних знань з даного питання і необхідна консультація юриста, а також про перенесення розгляду справи за місцем проживання. Написати необхідно 2 екземпляри, на кожному з них попросите інспектора розписатися. Потім один залиште собі, другою від­дайте інспекторові. 

3. Скаржтеся у разі відмови. Якщо співробітник ДАІ перешкоджає написанню клопотання або не хоче залучати його до протоколу, подзвоніть у відділ внутрішньої безпеки ДАІ (перелік телефонів можна знайти на сайті www.mvs.gov.ua) і розкажіть, що інспектор порушує закон, позбавляючи вас законних прав. Досвід показує, що телефонувати зазвичай сенсу немає: на дроті сидять такі самі даїшники. Крім того, можна написати скаргу в прокуратуру.

Далі у вас є до винесення ухвали мінімум три дні для вивчення методів захисту і протоколу. Можна проконсультуватися у юриста, а можна пошукати потрібну інформацію в інтернеті. А на сайті парламенту rada.gov.ua можна ознайомитися із законами.

Пам’ятайте про те, що після численних програних судів, скарг автомобілістів і публікацій в ЗМІ керівництво МВС змінило методику роботи інспекторів ДАІ. Їм забороняється працювати в прихованому режимі (без форми і на цивільних автомобілях) і вести фотофіксацію під прикриттям зелених насаджень і об’єктів дорожнього сервісу. По-друге, від­тепер співробітники ДАІ мають право фіксувати швидкість не раніше чим після 1 км. за знаком обмеження швидкості. Неприпустимо зупиняти автомобілі без причини, а також фіксувати порушення правил в тому випадку, якщо вони були викликані поганим станом дороги (наприклад, якщо автомобіліст змушений об’їж­джати яму по зустрічній смузі). Крім того, даїшники зобов’язані ходити на судові засідання, які викликані оскарженням ухвал. 

Що стосується оформлення ухвал про перевищення швидкості. До нього повиння прикладати не одну фотографію порушення, а три-чотири — з чіткою прив’язкою до місцевості. До речі, ДАІ давно мала разом з дорожніми службами провести ревізію всіх знаків обмеження швидкості і ще до 15 червня зняти всі невиправдано розставлені знаки «40».

 

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com