Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чим корисний кефір?

Ще з радянських часів кефір пропагується як дуже корисний для здоров’я продукт, чи не панацея від усіх хвороб. Але чи так це насправді? Наскільки кефір та інші кисломолочні продукти насправді корисні для здоров’я?

Отже, якими позитивними властивостями дієтологи наділяють молоко та його «нащадків»? В першу чергу це «збалансований натуральний склад», що включає білки, жири, вуглеводи, мінерали та біологічно активні речовини. Давайте ж докладніше розберемо ці корисні компоненти.

Білки, жири і вуглеводи — аж ніяк не унікальні компоненти молочних продуктів. Наприклад, білок можна отримати з м»яса і риби, причому за своїм амінокислотним складом він буде краще відповідати потребам людського організму.

Більш того, молочний білок (казеїн) може виступати алергеном, причому подібна його дія іноді виявляється не відразу, а з роками (наприклад, є дані, що вигодовування немовлят коров’ячим молоком може призводити до їх аллергізації і розвитку з віком бронхіальної астми).

І навіть не викликаючи явної алергії, молочний білок не будь-яким організмом добре сприймається. Так що якщо вам подобається молоко — пийте, але якщо ваша дитина наполегливо відмовляється від нього і тягнеться до м’яса, довіряйте краще її інтуїції.

Молочний жир також зовсім не унікальний. Всі необхідні його компоненти ми з тим же успіхом можемо отримати з м’яса. Про вуглеводи і зовсім немає сенсу говорити: Хто в наш час не чув про непереносимість лактози? Адже це єдиний вуглевод, що міститься в молоці. На щастя, в кисломолочних продуктах він відсутній (його «з’їли» бактерії).

Молоко вважається відмінним джерелом кальцію і інших мінеральних речовин. Дійсно, вони містяться в молоці. Але, на жаль, їх в ньому не так і багато. Наприклад, щоб перекрити добову потребу в кальцію, дорослій людині потрібно випивати літр молока в день. Не кожному це під силу. А деяким такий «корисний кальцій» цілком може зіпсувати здоров’я.

Відмінною рисою кефіру та інших кисломолочних продуктів є наявність у них живих бактерій, а також продуктів їх обміну речовин. Цей коктейль дійсно корисний для здоров’я, він звичайно благотворно впливає на функції травної та імунної системи.

Загалом усі ці бактерії вже є в нашому кишечнику, але, як справедливо говориться у відомій рекламі, «неправильне харчування і стреси» позначаються на здоров’ї як цієї мікрофлори, так і нашого організму в цілому. Тому постачання додаткових бактерій в організм ніяк не зашкодить.

Інша справа, що кисломолочні продукти — не єдине, і не завжди краще джерело бактерій. Наприклад, квашена капуста чи огірки (не мариновані, а тільки квашені) в цьому сенсі нічим не гірші. А для людей з підвищеною кислотністю шлункового соку і зовсім краще зупинитися на періодичному при­йомі лікарських препаратів-пробіотиків, і зайвий раз не спокушати долю.

На жаль, виробники молочнокислих продуктів часто зловживають зовсім не корисними штучними добавками. Врахуйте: термін зберігання нормального молочного продукту в холодильнику — максимум 2-3 дні. Якщо на упаковці написано більше часу, краще покласти її назад на полицю супермаркету.

Також уважно читайте склад продукту: у ньому не повинно бути незрозумілих слів і цифрових кодів. Краще купити звичайний кефір і додати в нього пару ложок варення, ніж пригощати себе й родину всілякими стабілізаторами і ароматизаторами неясного походження.

Ну а головний висновок з нашого дослідження такий: щодо користі кефіру та інших молочних продуктів не можна дати однозначні для всіх рекомендації. Комусь така їжа «йде» і цілком може служити основою щоденного раціону. Для когось вона однозначно шкідлива.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com