Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Президента Гондурасу скинули за референдум по конституції

Світові лідери засудили повалення президента Гондурасу Мануеля Селаї, якого військові заарештували і вислали з країни.

Група військових оточила палац Селаї незадовго до проведення референдуму про зміну конституції в країні. Президент був заарештований за годину до відкриття дільниць для голосування, повідомляє BBC.

Євросоюз закликав до «негайного повернення до конституційного порядку» в Гондурасі; президент Венесуели Уго Чавес поклав провину на «імперію янкі», а болівійський лідер Ево Моралес назвав цю подію «ударом по демократії».

У свою чергу, Білий дім заявив про непричетність США до повалення президента Гондурасу, а президент США Барак Обама закликав Гондурас «поважати норми демократії та букву закону». Держдепартамент США заявив, що Вашингтон вважає Селаї легітимним президентом Гондурасу.

Генсек ООН Пан Гі Мун заявив, що Селаї повинен повернутися до виконання президентських обов’язків. У той же час, Верховний суд Гондурасу заявив про те, що президент був скинутий за його рішенням.

Референдум, який мав відбутися у неділю, був оголошений поза законом Верховним судом країни. Проти голосування також виступили конгрес і члени партії самого Селаї.

Конгрес призначив свого спікера Роберто Мічелетті виконуючим обов’язки президента. Він є однопартійцем і одночасно опонентом Селаї.

Мічелетті оголосив про введення в країні комендантської години на дві ночі.

Як відомо, спочатку Селаї був доставлений на військово-повітряну базу в околицях столиці Гондурасу, Тегусігальпи, а пізніше переправлений у Коста-Ріку.

Минулого тижня Селаї відправив у відставку головнокомандувача гондураських сил за те, що той відмовився допомогти йому організувати референдум про внесення поправок до конституції, які передбачають можливість переобрання президента.

Перебуваючи у Коста-Ріці, Селаї дав інтерв’ю телебаченню Венесуели, в якому розповів, що солдати вивели його з палацу буквально в піжамі.

«Зараз я в Сан-Хосе (столиця Коста-Ріки). Я став жертвою викрадення з боку групи гондураських солдатів», - сказав він.

Президент заявив, що хотів би змінити політичну ситуацію в Гондурасі, яка зараз, на його думку, сприяє лише забезпеченому класу населення. Однак противники президента звинуватили його у спробі узурпувати владу.

Як відомо, армія Гондурасу вже скидала обраних президентів - у 1963 році і у 1975-м; до громадянського правління країна повернулася тільки у 1981 році.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com