Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молодіжна дипломатія

Світ уже не такий, як був колись, і з кожним роком він все продовжує і продовжує змінюватись. Але в усі часи величезну роль у світовому житті та відносинах між державами відігравала дипломатія. А сьогодні, у ХХІ ст., коли людство після кривавих світових війн прагне мирного існування, дипломатія набрала особливої ваги, і стала однією з гарантій світової безпеки, співпраці між державами та розвитку світової культури.

Поряд із професійною дипломатією, як її гармонійне доповнення, існує і молодіжна дипломатія, яка теж відіграє величезну роль у розвитку дружніх стосунків між державами, становленні громадянського суспільства, формуванні позитивного іміджу своєї батьківщини за кордоном. Проте чомусь вона залишається забутою державою, їй майже не приділяється уваги, і тримається вона лише на ентузіазмі одиниць.

Тож молодіжна дипломатія — це здійснення міжнародної молодіжної співпраці шляхом переговорів, створення спільних проектів, обміну досвідом, проведення спільних заходів тощо (автор). Вона почала активно розвиватися у другій половині ХХ ст., завдячуючи розвитку демократії, глобалізацій ним процесам та бажанню самої молоді до пізнання світу.

Молодіжна співпраця сьогодні є дуже важливим напрямком у розвитку дружніх партнерських стосунків між державами, оскільки саме молодь є тією ланкою, яка без будь-яких економічних та політичних інтересів прагне дружити зі своїми однолітками, пізнавати їх культуру, традиції, звичаї, обмінюватися досвідом та творити на благо суспільства. Також молодіжна дипломатія є чудовим підґрунтям для прогресивного розвитку професійної дипломатії, виховання майбутніх лідерів, які вже незабаром представлятимуть нашу державу у світі. Як казав М. Кулінич: «Дипломатія — це живий організм, сукупність методів, знань, інструментарію, що постійно вимагає якісного оновлення». І хто як не молодь, зі своїм креативним та нестандартним мисленням, досвідом та практичними навиками, поразками та перемогами здобутими у молодіжній дипломатії, зможе внести ті зміни, які просто стають необхідними професійній дипломатії з плином часу.

Молодіжна дипломатія сьогодні приваблює все більше молодих людей. Вона запалює в кожного інтерес до нових знань, міжнародного спілкування, побудови нових та реставрації старих містків дружби між молоддю всього світу. Кожен з них, сам того не підозрюючи, докладає зусиль до формування позитивного іміджу та прихильного ставлення до України серед закордонних однолітків. І звичайно далеко не кожен молодий дипломат стане на шлях професійної дипломатії, але натомість він стане лікарем, педагогом, інженером чи політиком, який зможе показати гідне обличчя свого народу, як в Україні, так і за кордоном.

Тож дуже важливо сьогодні зрозуміти і підтримати молодь у її прагненні до здійснення молодіжної дипломатії, заради неї самої, заради майбутнього України.

 

Олексій Захарченко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com