Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США екстрадували Дем’янюка

США екстрадували до Німеччини звинувачуваного в пособництві нацистам у роки війни Івана Дем’янюка.

У Німеччині І.Дем’янюк буде ув’язнений в медичному відділенні мюнхенської в’язниці. За словами представників німецького уряду, тюремна влада вже почала необхідні приготування для того, щоб І.Дем’янюк мав належний догляд.

Процедуру екстрадиції І.Дем’янюка, який проживає у Клівленді, проводить Мінюст США на запит прокуратури Мюнхена і уря­ду ФРН. Рішення про можливість передачі І.Дем’янюка німецькому правосуддю імміграційний суд США ухвалив 6 квітня, проте після початку процедури депортації той самий суд призупинив своє рішення.

Верховний суд США 8 травня відмовив І.Дем’янюку в припиненні депортації до Німеччини. За версією німецького слідства, І.Дем’янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 29 тисяч
ув’язнених у таборах Треблінка і Собібор, де служив наглядачем після полону. Мюнхенська прокуратура займається справою І.Дем’янюка, оскільки той після війни певний час перебував у таборі для переміщених осіб у цьому регіоні.

І.Дем’янюк в 1958 р. одержав американське громадянство, не сповістивши імміграційні служби про своє начебто нацистське минуле.

Американська влада в 1986 році екстрадувала його до Ізраїлю, де І.Де­м’я­нюка засудили до сме­ртної кари за злочини проти людяності. Припускалося, що саме І.Де­м’я­нюк був наглядачем на прізвисько Іван Грозний у концтаборі Треблінка на території окупованої Польщі.

І.Дем’янюк стверджував, що він служив у лавах Червоної армії і в 1942 році сам став військовополоненим.

Ізраїльський Верховний суд у 1993 році визнав, що І.Дем’янюк не є Іваном Грозним, і його відпустили з в’язниці. І.Де­м’янюк повернувся до США. Проте американська влада продовжувала розслідування його діяльності, і в 2002 році суд визнав доведеним, що І.Дем’янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у ряді концентраційних таборів, на підставі чого ухвалив позбавити його громадянства і депортувати з країни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com