Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна відмовилася від «грантового» конкурсу

Національна рада з питань протидії туберкульозу і ВІЛ/СНІДу вперше за останні десять років відмовилася від подання щорічної заявки на участь у конкурсі на отримання чергового гранту Глобального фонду боротьби зі СНІ­Д, туберкульозом і малярією за компонентом «СНІД» у розмірі близько 40 млн дол на найближчі п’ять років.

Причину відмови члени Нацради мотивували неможливістю вкластися в терміни, відведені на підготовку заявки, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Відмовитися від участі у дев’ятому раунді вперше з 1999 року члени Національної ради з питань протидії туберкульозу і ВІЛ/СНІДу вирішили на своєму нещодавному засіданні. Присутній на засіданні голова координаційної ра­ди благодійної ор­ганізації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ» Володимир Жовтяк заявив, що участь держави в дев’я­тому раунді Глобального фонду передбачала отримання гранту на 2009-2013 роки у розмірі бли­зько 40 млн дол. Ці кошти планувалося направити на боротьбу з поширенням ВІЛ/СНІДу в країні.

Заявка України на грант Глобального фонду, розроблена в Міністерстві у справах сім’ї, молоді і спорту, була націлена на дітей і молодь, особливо вразливих до ВІЛ-інфікування «зважаючи на ситуацію, в якій вони опинилися». До цієї категорії розробники документа від­несли безпритульних і бездомних, дітей-сиріт, а також дітей, чиї батьки втратили роботу (а таких останнім часом дуже багато) або вживають алкоголь і наркотики.

За словами директора державної соціальної слу­жби для сім’ї, дітей і молоді міністерства Наталії Лук’янової, стратегія стосується представників тих груп ризику, які не охоплені ухваленою нещодавно державною програмою по боротьбі з ВІЛ/СНІДом на 2009—2013 роки.

Пояснюючи причини відмови України від участі в дев’ятому раунді ГФ, Лук’янова зазначила, що узгодження і внесення від­повідних змін у стратегію заявки зайняли «більше часу, ніж ми розраховували». «Беручи до уваги, що крайній термін подачі заявки — 1 червня і враховуючи, що попереду три свята, термін узгодження процедурних моментів і підготовки якісної заявки є нереальним», — підсумувала Лук’янова.

Як пояснив Жовтяк, узгодження затягнулося через «нерозуміння деякими структурами» стратегії вибору цільової аудиторії. За його словами, це призвело до того, що документ кілька разів перероблявся. Назви цих структур Жовтяк не уточнив. Згідно з рішенням Нацради, наступна заявка повинна бути подана у 2010 році. Експерт у сфері наркополітики Між­народного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Павло Скала поставився до рішення Нацради позитивно. «Як не сумно, але краще дій­сно зайвий раз не висовуватися, ніж подати провальну заявку», — заявив він.

За його словами, зараз отримання гранту ГФ ускладнене низкою питань, не вирішених в Україні на державному рівні. «Наприклад, досі законодавчо не визначено статус гуманітарних вантажів. В результаті вони, надходячи до України, зокрема за програмами ГФ, обкладаються митом», — повідомив експерт.

Примітно, що в той час, коли Україна відмовилася від участі в конкурсі за гуманітарну допомогу, стало відомо, що країні потрібно майже 6 млрд грн, щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу. Зараз в Україні кожного місяця реєструється близько 1,6 тис нових випадків ВІЛ-інфекції. При цьому на кожних двох людей, які отримують доступ до антиретровірусних препаратів, припадає п’ять нових інфікованих. Крім того, ВІЛ-інфікованих вже понад 1,5% серед дорослого населення.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com