Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Tesla Model S: історія з продовженням

Прийшов час розсекретити, мабуть, найочікуваніший електрокар. Американці добре потрудилися. Без сумнівів, ця модель матиме попит. Адже заявлена ціна більш ніж в два рази менша спорткара Tesla, при цьому Model S може перевозити п’ятьох дорослих і ще двох дітей. Виглядає S-ка дуже непогано. Звичайно, простежуються риси деяких британських марок (одна з них, правда, вже належить індійцям). Але ці марки не дарма вважаються за найстильніші в світі. Отже впізнанність у Model S є. Якщо прибрати значок Tesla з граток радіатора і кришки багажника, спереду автомобіль буде схожим на доступний Aston Martin, а ззаду — за Jaguar.

З динамікою у Model S теж все гаразд. П’ятиметровий хетчбек вагою 1735 кілограмів за рахунок одношвидкісної коробки передач і скаженого постій­ного обертового моменту електромотора, розганя­ється до сотні всього за 5,6 секунд. При цьому максимальна швидкість на достатньо пристойному рівні — 193 кілометри в годину. У цьому є заслуга і аеродинамічності S-ки. Коефіцієнт аеродинамічного опору автомобіля навіть кращий ніж у Tesla Roadster — 0,27 проти 0,35.

Звичайно, якщо їздити з максимальною віддачею батарей, то їх заряд танутиме прямо на очах. Але для розміреної їзди заявлені 483 кілометри запасу ходу на одній зарядці виглядають цілком вірогідними. Проте це з батареями максимально збіль­шеної ємкості. Всього ж на вибір їх запропоновано три варіанти: окрім 483, ще на 258 і 370 кілометрів, відповідно.

Ще одна особливість хетчбека Tesla — величезні 21-дюймові колеса, з не менш значною гальмівною системою Brembo з 405-міліметровими дисками спереду і 385-міліметровими ззаду і чотирьохпоршневими супортами. Можливо, це зроблено спеціально для шоу, адже остаточну серійну версію покажуть ближче на початок виробництва, в 2011 році. Але ж американці обіцяють ще і спортивну версію хетча. Чого чекати там?

Поки ж заявлена ціна по суті першого семимісного, та ще і електричного хетча — 49 900 доларів. Fisker Karma дорожче більш ніж в півтора рази, але і позиціонується він класом вище.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com