Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Автотрейдери зробили запаси

Як пише газета Дело, з моменту вступу 6 березня у силу закону про 13% надбавку на імпорт в Україну не було завезено жодного автомобіля.

За п’ять днів дії документу в Україну не було завезено ні одного автомобіля. «З 6 березня жодна машина не була розмитнена за новою ціною. І я думаю, що це відбудеться не скоро», — стверджує генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. За його словами, деяким автотрейдерам запасів вистачить майже на півроку. «Ще місяць тому ми попередили імпортерів, і вони у свою чергу ввезли максимально можливу кількість автомобілів за старою ціною. Тому нинішніх запасів має вистачити ще до вересня», — розповідає в інтерв’ю газеті гендиректор асоціації. Як зазначає Дело, підтверджують його слова і самі імпортери. «Із дня дії 13% надбавки до існуючого мита компанія Торговий дім НІКО не ввозила автомобілі. В останні дні до початку дії надбавки ми поповнили наші склади. Якщо протягом 2009 року обсяг продажів залишиться на рівні показників двох перших місяців нинішнього року, то запасів компанії вистачить як мінімум на три місяці», — розповідає директор департаменту маркетингу та реклами компанії Торговий дім НІКО, офіційного імпортера Mitsubishi Motors в Україні Ярослав Вовк. За його словами, автомобілі, які доведеться ввозити під час дії надбавки, зростуть у ціні приблизно на 15%, зауважує видання. На думку ж Назаренка, якщо тимчасова надбавка не буде змінена, то восени вартість авто зросте приблизно на 16%. Це 13% збільшення самого збору, плюс ПДВ — 2,6%. Як пише Дело, на проблеми імпортерів відреагував президент України — направив у Кабінет Міністрів листа, у якому радить уряду «у терміновому порядку вжити заходів щодо дії надбавки до мита на деякі імпортні товари». На думку Віктора Ющенка, що закон про 13% надбавку, котрий вступив у силу 6 березня створює неринкові умови конкуренції, а також не приносить очікуваного результату. У Кабміні вже готові запропонувати два виходи із ситуації. Перший — підготувати новий законопроект, який передбачає скасування надбавки. Другий — більш очевидний — скасувати надбавку своєю ж постановою. Нагадаємо, що даний закон допускає такий варіант. «Мені відомо, що уряд вже підготував необхідний проект постанови. На його ухвалення може піти 2-3 тижні», — говорить керівник ВААІД.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com