Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СБУ відкриває архіви

Житомирське обласне управління Служби безпеки України відкрило електронний інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних документів про Голодомор 1932-1933 років, діяльність ОУН-УПА, репресії, дисидентський рух.

Як повідомили у прес-центрі СБУ, зал обладнано сучасною комп’ютерною технікою, в ньому одночасно матимуть змогу працювати два відвідувачі та отримувати копії документів на паперових або електронних носіях. Також у залі буде присутній співробітник УСБУ, який надаватиме консультативну допомогу у роботі з базою даних.

«Відкритий електронний архів працює на основі спеціально розробленої програми, яка дозволяє швидко віднайти потрібні документи за різними категоріями пошуку, наразі тут представлено понад 23 гігабайти інформації — понад чотири тисячі розсекречених документів, більш ніж тисяча фотоматеріалів, понад 100 науково-довідкових видань. База даних буде постійно оновлюватися», — заявив під час відкриття залу начальник УСБУ в області Григорій Зелінський.

Також окремі розсекречені документи з архівів спецслужби представлені не тільки в електронному вигляді, а й рядом друкованих видань, що були підготовлені та випущені за ініціативи СБУ — збірники «Розсекречена пам’ять», «Дзеркало душі народної», спільне українсько-польське видання «Польща та Україна у 1930-1940-х рр. ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб», багатотомне видання «Літопис УПА», «Реабілітовані історією. Житомирська область», документальний журнал «З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ» та інші.

Варто зазначити, що тема ОУН-УПА залишається однією з найдражливіших в українському суспільному житті — так, приміром вже тиждень біля Кіровоградського обласного художнього музею, де відкрилась виставка «УПА. Історія Нескорених», чергують прихильники КПУ та ВО «Свобода», через що міліція посилила нагляд за будівлею, передає УНІАН.

Комуністи та члени ветеранських організацій щоранку влаштовують акції протесту поруч з входом в музей, розгортаючи червоні намети і розповсюджуючи листівки. Прихильники Компартії вимагають закриття виставки, а популяризацію воїнів УПА називають розпалюванням міжнаціональної ворожнечі.

Поруч із комуністами свої намети і прапори встановлюють активісти обласної організації ВО «Свобода», які підтримують ідею виставки.

За словами правоохоронців, музей охороняється цілодобово, але значних сутичок між прихильниками лівих і правил сил з часу відкриття експозиції зафіксовано не було. Виставка «УПА. Історія нескорених» відкрита в Кіровоградському обласному художньому музеї з 17 до 31 березня. Глядачам презентовано понад півтисячі оригінальних фотографій, документи з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішні документи ОУН та УПА.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com