Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Які вітаміни нам потрібні?

Якщо ви майже пос­тійно відчуває­те слаб­кість, швидко стомлює­те­ся, зауважуєте, що пам’ять підводить час­тіше, ви погано спите, вранці від­чуваєте втому, — ці симптоми можуть свідчити про те, що вашому організ­мові потрібні вітаміни.

Тож, які саме вітаміни вам по­трібні в таких випадках?

Якщо:

Ви відчуваєте, що вам весь час холодно, постійно нежить, часто хворієте, у вас сонливість, погано спите, з ясен, коли чистите зуби, во­ни кровоточать — це типово за нес­тачі в організмі вітаміну С.

Зверніть увагу на свою шкіру — вона сухувата, шорсткувата, у вас часто чомусь течуть сльози, зниже­на гострота зору, неприємно та бо­ляче давитися на світло, можливо, це нестача вітаміну А.

Тепер розглянемо симптоми за нестачі вітамінів групи В. Якщо в ор­ганізмі нестача вітаміну В1, людина відчуває головний біль, серцебиття та задишку, зниження пам’яті, плак­сивість, швидку втому.

За нестачі вітаміну В2 характер­ні: безсоння, головний біль, швидка втома очей, неприємний запах з ро­та, лущиться шкіра з боків носа.

Нестача вітаміну В6 це: депресія, запалення шкіри біля носа, губів, під бровами, на ділянці голови у волоссі. Жовтуватий колір обличчя, паморо-читься голова, німіють і поколюють руки, раннє сиве волосся і воно ви­падає. А коли не вистачає вітаміну В12? Це: за слабкості, проносів, зіп­сування смаку, сухості в роті. Якщо пече в роті, болить язик, губи бліді, психіка порушується, — можна запі­дозрити нестачу вітаміну Р.

Слабкість у м’язах, порушення статевої функції спостерігається за нестачі вітаміну Е.

Авітаміноз — це зниження опору хворобам. Швидко відновити сили допоможе відома рослина — кропи­ва дводомна. Сік з неї треба пити по пів­склян­ки щодня. Через тиждень сили відновляться.

Що ж робити, якщо є нестача ві­тамінів в організмі?

Найбільше вітаміну А в печінці, молоці, сметані, вершковому маслі, у яєчному жовтку. Багаті на вітамін А морква, кропива, салат, свіжі помі­дори, зелена цибуля, щавель. Чор­ний хліб, гречана крупа, пивні дріж­джі поновлять нестачу вітаміну В.

Шипшина, лимони, цитрусові, ківі та гранати багаті на вітамін С.

Якщо нестача вітаміну 0, вжи­вайте молоко, молочні жири, жов­тки, печінку та риб’ячий жир.

Деякі рецепти народної медици­ни пропонуємо для відновлення ві­тамінів в організмі.

1)         10 г ягід калини, 10 г листя м’яти, 5 г трави меліси.

Одну столову ложку цієї суміші залити склянкою холодної води, 5 хвилин кип’ятити, настоювати годи­ну на водяній бані, пити холодним по пів­склянки раз на день після їди.

2)         10 г кропиви, 3 г кореня дев’я-силу, 5 г шипшини. Одну столову
ложку суміші залити 1 склянкою хо­лодної води і кип’ятити до 15 хви­лин, настоювати одну годину. Пити теплим по склянці раз на день після їжі, додавати до склянки 10 кра­пель обліпихової олії.

3)         30 г шипшини, 10 г малини, 20 г смородини чорної, 10 г листя кропиви, 20 г ягоди горобини.

Дві ложки суміші залити склян­кою окропу, настояти в термосі близько двох годин, процідити пи­ти двічі на день по 100 мл.

Готуйте вітамінні напої:

Настій із шипшини. 20 г плодів шипшини залити 1 л окропу, настояти. Пити по півсклянки тричі на день. Пи­ти два тижні, потім зробити перерву.

Настій з горобини. 100 г плодів горобини залити 1,5 л окропу.

Вітамінний напій з берези.

100 г березового листя залити 0,5 л окропу, настояти, процідити, до го­тового настою додати трохи лимон­ного соку. Цей напій випийте за один день.

Ягоди чорної смородини, шип­шини (по 10 г) залити склянкою ок­ропу, закип’ятити, настояти. Пити по півсклянки тричі на день. До цьо­го збору можна додавати ще ЗО г моркви.

Досить з ранку з’їсти 100 г про­ростків пшениці, щоб до середини дня не хотілося їсти, а за система­тичного вживання повернеться ба­дьорість, гарний настрій. Організм омолоджується, поліпшується гос­трота зору, зміцнюються зуби. Жит­тєва енергія зерна переходить у проросток. Проростки — концентрат природних вітамінів А, В, С, Е. У проростків рівень вітамінів у багато разів вищий, ніж у зерні. Вітаміни А, С, Е є антиоксидантами, а вітаміни групи В допомагають долати стре­си. Виявлено протипухлинні влас­тивості вітаміну В17 (латрилу), якого багато в пророслому насінні. Анти-ракові властивості у проростків ви­щі, ніж у свіжих овочів. Японці вва­жають, що хлорофіл має захисні й відновлювальні властивості, а в ор­ганізмі людини перетворюється на гемоглобін крові.

Окремо потрібно сказати про та­ку рослину, як крес-салат та його насіння і проростки. Крес-салат (підхрінник) поліпшує сон, травлен­ня, знижує артеріальний тиск, очи­щає кров та є цінним джерелом ру­тину, вітамінів групи В, С, його, як і морські продукти, доцільно вико­ристо­вувати за радіаційного за­бруднення через високий вміст йо­ду, що запобігає нагромадженню в орга­нізмі радіоактивного йоду.

На блюдце кладуть паперову серветку, змочують водою і густо сіють насіння крес-салату. Накрива­ють кришкою, краще прозорою. Че­рез два дні все насіння проростає, непрозору кришку знімають, а про­зору залишають — зелень під нею буде ніж­нішою. Уже через 4-5 днів проростки готові до вживання — на бутерброди, до салатів. Вживати щоденно, через місяць вже відчуєте його цілющу силу.

Продовжуючи вчитися діагнозу­вати себе, я знову звертаюся до ака­деміка Володимира Юхимовича Кон-стантинова, який оглядаючи пацієн­та, уважно роздивляється шкіру. Які висновки можна зробити після цих оглядин? — питаю. Він охоче розка­зує: «Діагностика за станом шкіри».

Я уважно дивлюся на обличчя, колір шкіри, на вираз очей, фіксова­ний погляд, слухаю розмову тощо. Нормальний колір обличчя — блідо-­рожевий. Якщо обличчя блищить, а лоб трішки темніший, можна запі­дозрити, що є порушення у гормо­нальній сфері. Чорний колір об­лич­чя свідчить про порушення роботи нирок та в системі кровообігу.

Темно-коричневі плями — вказу­ють на недостатню функцію яєчни­ків. Червоне обличчя — у хворих з ви­сокою температурою або у людини, у котрої часто бувають перепади температур або ж вона зловживає алкоголем. Буває й за інших захво­рювань. Бліде й темне обличчя — у людей із слабкою селезінкою, з шлунково-кишковими захворюван­нями, наприклад, хронічним гастри­том, хронічним гепатитом. За циро­зу обличчя має навіть фіолетовий відтінок, при жовтяниці — жовтувате, лимонно-жовтувате або оливкове.

За злоякісного недокрів’я блідий колір шкіри набуває жовтушного від­тінку, за малярії — попелястого, за туберкульозу — дуже білий мато­вий колір шкіри. При септичному ендокардиті — колір шкіри кольору кави з молоком. Адіссонову хворо­бу ще називають бронзовою через темно-бурий колір шкіри. За про­фесійних отруєнь колір шкіри сірий. Білі плями на тілі бувають при вітілі-го. Але вітіліго не слід плутати з лейкодермою, що викликає сифіліс.

 

Тамара Бортняк

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com