Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нові ставки податку з власників авто

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва повідомляє

Увага! З 10 січня 2009 року набрали чинності нові ставки податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів.

З 10 січня 2009 року набрав чинності Законом України від 25.12.2008 p. № 797-VI «Про внесення змін до деяких Законів України з питань оподаткування» яким внесено зміни до ст. З Закону України від 11.12.1991р. №1963-Х1І «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

Так, починаючи з 10 січня 2009 року, при проведенні реєстрації, перереєстрації та чергового технічного огляду збільшуються ставки податку на деякі види легкових автомобілів (код 8703), а саме:

автомобілі легкові (крім автомобілів з електродвигуном — код 8703 90 10 00) з об’ємом циліндрів двигуна:

— від 1001 куб. см до 1500 куб. см — 5 грн. зі 100 куб. см.

— від 1501 куб. см до 1800 куб. см — 7 грн. зі 100 куб. см.

— від 1801 куб. см до 2200 куб. см — 10 грн. зі 100 куб. см.

— від 2201 куб. см до 3000 куб. см — 75 грн. зі 100 куб. см.

— від 3001 куб. см і більше — 120 грн. зі 100 куб. см.

Крім того, встановлено нові ставки податку при реєстрації в Україні нових легкових автомобілів з об’ємами циліндрів двигуна від 2201 куб. см до 3000 куб. см (75 грн. зі 100 куб. см) та від 3001 куб. см і більше (120 грн. зі 100 куб. см). Також підвищені ставки податку при реєстрації ввезених із-за кордону легкових автомобілів, що використовувалися до 8 років з об’ємами ци­ліндрів двигуна від 2201 куб. см до 3000 куб. см (90 грн. зі 100 куб. см) та від 3001 куб. см і більше (135 грн. зі 100 куб. см).

Декларування доходів — конституційний обов’язок кожного.

Щороку органами державної податкової служби України проводиться кампанія декларування доходів громадян. У цей період всі свідомі українці повинні виконати свій конституційний обов’язок — задекларувати доходи та сплатити податок.

Велику частку у формуванні бюджету складає податок з доходів фізичних осіб. Декларування платниками податку доходів та проведення податковими органами річ­них розрахунків податку з доходів фізичних осіб поєднує інтереси держави та населення. Від податкової свідомості кожного окремого громадянина залежить розвиток країни. Декларуючи свої статки, громадяни беруть безпосередню участь у розбудові країни та її економічному розвитку.

1 січня 2009 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, одержаних протягом 2008 року. Подати декларацію про доходи необхідно до 1 квітня 2009 року.

З метою забезпечення сприятливих умов для виконання громадянами конституційного обов’язку щодо декларування доходів, отриманих в 2008 році, в державній податковій інспекції у Голосіївському районі м. Києва в період кампанії декларування, а саме: до 31 березня 2009 року, подовжено робочий день, організована робота у вихідні дні. Податківці надають безоплатні роз’яснення щодо порядку документального підтвердження прав платників податку на податковий кредит та подання податкової декларації. Допомагають платникам податків у заповненні декларації та додатків до неї, забезпечують безоплатне надання бланків декларацій з цього податку.

Спадщина: оподатковуємо чи ні?

Оподаткування доходів, одержаних фізичними особами внаслідок прийняття ними в спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентовано ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 року № 889-1V (далі — Закон № 889-1V).

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку та підлягає декларуванню за наслідками звітного податкового року.

Оподаткування доходів, отриманих платником внаслідок прийняття спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї фізичної особи, тому Законом № 889-IV запроваджено термін «ступінь споріднення» (члени сім’ї першого або другого ступеня споріднення).

Так, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи, в тому числі брати, вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Спадщина підлягає оподаткуванню за ставкою:

— 0 % від об’єкта оподаткування — при отриманні доходу спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

— 5 % від об’єкта оподаткування — при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

— 15 % від об’єкта оподаткування — при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента.

При цьому, з будь-яких доходів, нарахованих на користь нерезидентів — фізичних осіб, ставка податку з доходів фізичних осіб становить 30 % від об’єкта оподаткування.

Разом з тим повідомляємо, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку з доходів фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці.

Оподаткування благодійної допомоги.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України від 22 травня 2003 року N 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон N 889).

Відповідно до пункту 1.3 статті 1 Закону N 889 доходом фізичних осіб з джерелом його походження з України є будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких ви­дів діяльності на території України, до якого, зокрема, відноситься і благодійна допомога (підпункт «й» вищевказаного пункту).

Оподаткування неці­льової благодійної допомоги регулюється підпунктом 9.7.3 пункту 9.7 статті 9 Закону N 889, відповідно до якого не підлягає включенню до оподатковуваного доходу платника податку сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує у 2008 році — 890 грн.

Сума перевищення нецільової благодійної допомоги над вказаним розміром, а також вся сума допомоги, надана платнику податку, який не має права на податкову соціальну пільгу, підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою — 15 %.

Одночасно повідомляємо, що при отриманні нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її сум у разі, якщо:

а)         загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, тобто 890 грн;

б)         платник податку не має права на отримання податкової соціальної пі­льги.

Декларація подається до 1 квітня 2009 року! Дякуємо за своєчасно подану декларацію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com