Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гречкоїди отримали своє

Київська міськдержадміністрація розпорядженнями 95, 96 і 97 підняла тарифи на житлово-комунальні послуги для киян у 1,5-3 рази. Тим самим фактично припинено дію прийнятого Київрадою мораторію на підвищення цін і тарифів для населення до закінчення опалювального сезону. Крім того, з 1 квітня КМДА готує нове підвищення тарифів. При цьому мер Києва заявляє, що нинішнє підвищення не торкнеться малозабезпечених.

«Ми збільшимо тарифи для таких, як я і члени моєї команди, мінімум у п’ять разів», — заявив Черновецький.

Зазначимо, 19 вересня 2008 року столична мерія винесла на обговорення проект введення в Києві диференційованих тарифів на вміст житлових будинків і прибудинкових територій. Тарифи, розраховані для кожного будинку окремо, коливалися від 1,1 грн до 13,49 грн за кв м житлової площі. Після цього у жовтні 2008 року КМДА збиралася підняти тарифи на холодне водопостачання і водовідведення майже на третину, на гаряче водопостачання і водовідведення — у півтора рази, а на послуги централізованого опалювання — на 30%.

25 грудня 2008 року Київрада прийняла мораторій на підвищення тарифів до закінчення опалювального сезону.

Проте вже 14 січня КМДА підготувала ще один проект, який передбачає підвищення тарифів на холодне водопостачання до 14,08 грн, а на гаряче — до 41,23 грн на людину в місяць. Тариф на опалювання пропонувалося підвищити до 2,06 грн за кв м опалювальної площі.

Тим часом, згідно з розпорядженням КМДА, послуги холодного водопостачання і водовідведення коштуватимуть для жителів міста 16,11 грн на людину на місяць, а гарячого водопостачання і водовідведення — 43,24 грн на людину.

Вартість центрального опалювання склала 2,37 грн за кв м опалювальної площі. Всупереч словам Черновецького про те, що малозабезпечені кияни будуть «звільнені від тарифів», в розпорядженнях про це нічого не сказано. Тим часом для даної категорії населення розроблено окрему тарифну сітку, згідно з якою ті ж послуги обійдуться у 7,05 грн, 24 грн і 1,60 грн відповідно.

Введення диференційованих тарифів на житло поки що відклали. Як повідомив голова постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу Юрій Бондар («ГАК»), для малозабезпечених жителів столиці квартплата залишилася колишньою — 1,01 грн за кв м, для більшості жителів столиці підвищилася в 1,5 разу, а для киян, які проживають в будинках з кращим плануванням, — утричі.

Бондар також зазначив, що це підвищення тарифів стало першим кроком на шляху приведення їх до економічно обґрунтованого рівня. За його інформацією, з 1 квітня поточного року планується наступний етап підвищення тарифів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com