Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДАІ «будує стосунки» з VIPами

Після того, як набули чинності нові штрафи, багато лихачів стали «тихішими за воду, нижче за траву». На дорогах значно зменшилася кількість пробок, дорожні знаки стали помітнішими, а штрафи, зібрані з водіїв-порушників поповнюють державний і міські бюджети.

Проте, самі народні депутати, що ратують за порядок на дорогах, не стали більш «правослухнянішими», вважає autoonline.com.ua. Як виявилось, в МВС є інструкція діяльності підрозділів ДПС ДАІ. Її 22-й пункт розповідає про «побудову взаємин» працівників ДПС з учасниками дорожнього руху.

А ось інтерес викликає підпункт 22.11 — «Особливості взаємин з народними депутатами України, суддями, працівниками органів прокуратури, які є учасниками дорожнього руху». Так, притягуватися до адміністративної відповідальності за порушення ПДР народний обранець може тільки в судовому порядку. Інспектор ДАІ не має права на місці вручити VIP-порушнику ухвалу на сплату штрафу. А заходи покарання не можуть бути пов’язані із затриманням або арештом недоторканного.

Навіть якщо народний депутат їде за кермом «під мухою», йому можна лише запропонувати (!) припинити управління транспортним засобом. Відвезти на медичну експертизу можна спробувати тільки при його згоді. У таких випадках належить у присутності двох свідків скласти протокол, де детально розписати ситуацію. Ну, а далі чиновникові, знову ж таки «ввічливо пропонують» скористатися послугами таксі, попутки або викликати водія. Ні затримувати, ні додивлятися машину або речі не можна. Співробітник ДАІ повинен повідомити про інцидент командирові підрозділу і діяти згідно його рішенню. Командирові ж належить викликати на місце виявлення порушення представника організації, в якій працює порушник. Загалом, мороки багато, як говорять «не для преси», правоохоронці. Простіше відпустити зі  або супроводжувати додому.

Окрім депутатів, суддів і прокурорів, схожими привілеями користуються дипломати. Зокрема, документ свідчить, що якщо своїм порушенням машина з дипломатичними номерами нікому не перешкодила, інспектор повинен враховувати, що водій, ймовірно, виконує термінове завдання посла. У таких випадках даїшникові слід зафіксувати порушення і повідомити про це своєму керівництву.

У статистику оштрафованих порушників ПДР на сьогодні неодмінно присутня відмітка: скільки спіймано «водіїв престижних автомобілів». Якщо не все, то кожен другий або третій обранець народу вважає своїм обов’язком думати перед телекамерами про те, як недобре порушувати. Зокрема, і правила руху. В той же час в повсякденному житті деякі з них думають, що недоторканність дає «зелене світло», навіть якщо на світлофорі горить червоний.

Своєрідним вирішенням проблеми можуть стати системи автоматичної фото— і відеофіксації порушень. Вони повинні виключити чиновницький і людський чинник. Навіть якщо водій має зв’язки і можливості «відкрутитися», процедура буде вже морочливішою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com