Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Неконтрольована ситуація

Національна рада з питань охорони здоров’я населення при Президентові України пропонує розробити і подати на схвалення уряду проект постанови щодо механізму ціноутворення на лікар­ські засоби з метою їх оптимізації відповідно до суспільних можливостей і компенсації населенню за медикаменти для лікування найбільш поширених захворювань.

Про це йшла мова на розширеному засіданні Нацради, де розглядалися питання сучасного стану медикаментозного забезпечення населення України і шляху його оптимізації, повідомили в прес-службі президента України.

За словами голови Нацради, радника Президента України Миколи Поліщука, «на фармацевтичному ринку України склалася неконтрольована і загрозлива ситуація з доступністю медикаментів для населення, відповідно і лікуванням».

«У першому кварталі 2008 року медикаментозна корзина подорожчала на більш ніж 30% за рахунок закупівель дорожчих ліків, а не їх кількості. У свою чергу, ринок вітчизняних препаратів зменшився з 40% до 25% в грошовому вимірюванні й з 70% до 60% в упаковках. Отже, люди більше витрачають грошей, але менше споживають ліків, тобто не доліковуються», — зазначив Поліщук.

Фінансова та економічна криза у вересні-жовтні поточного року і зміна курсу долара привели до того, що іноземні фармацевтичні компанії підвищили ціни (на оптові закупівлі) на 30-40%.

«Це стало можливим через недосконалість регулюючої ролі влади на ціну і споживання медикаментів. Прикладом є Російська Федерація, де вартість на аналогічні медикаменти, що ввозяться з-за кордону, значно нижча, ніж в Україні», — стверджує голова Національного ради з питань охорони здоров’я населення України.

Нацрада також пропонує в період процедури реєстрації лікарських засобів в Україні передбачити введення системи декларування цін, їх диференціацію і забезпечення цією інформацією контролюючих органів з метою обмеження зростання вартості даних засобів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com