Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На старті Всеукраїнський конкурс «Податки очима дітей-2009»

25 вересня в Конгрес-холі Державної податкової адміністрації України від­крилася виставка творчих робіт учасників Всеукраїнського конкурсу «Податки очима дітей-2008”. В натхненних творах юних митців втілено мрії про світле майбутнє Батьківщини. Потужна енергетика любові до рідного краю, української культури, патріотизм та оптимізм талановитих дітей зібрані в експозиції виставки. Яскраві твори наочно демонструють усвідомлення сучасною молоддю необхідності змін в українському законодавстві з метою приведення його до норм і стандартів Європейського Союзу, позитивне сприйняття демократичних перетворень, що відбуваються в українському суспільстві.

Одними з перших з експозицією виставки ознайомилися учні дев’ятого класу спеціалізованої школи ім. Т.Г.Шевченка №112 Голосіївського району столиці. Екскурсію для підлітків провели фахівці податкової служби. Хлопці й дівчата із захопленням оглядали експонати виставки, відзначаючи майстерність виконання та неосяжність творчої уяви учасників конкурсу. Дитячі очі сяяли світлом натхнення та фантазії. Дев’ятикласники обговорювали уподобані твори, ділилися між собою власними ідеями. Школярі проявили велику зацікавленість що­до участі в конкурсі, який щорічно проводиться Державною податковою адміністрацією України, пообіцяли порадувати власними творами та обов’язково стати переможцями.

За короткий час, проведений у спілкуванні, діти й податківці стали не просто однодумцями, а й добрими друзями. В дру­жній і невимушеній атмосфері між школярами та податківцями велася розмова про усвідомлення суспільством необхідності сплати податків — добровільного внеску громадян за право жити в цивілізованій країні. Хоча спілкування з молоддю є традиційним для податківців, кожна така зустріч є дуже цінною для працівників податкової служби, оскільки надає наснаги, заряджає позитивною енергією та спонукає до нових звершень у роботі. Державна податкова адміністрація України приділяє надзвичайну увагу справі підвищення рівня податкової культури української молоді, тому неймовірно приємно бачити результати цієї важливої роботи.

Шановні кияни та гості столиці! Запрошуємо всіх охочих відвідати виставку дитячої творчості «Податки очима дітей — 2008”. Виставка відкрита для відвідувачів у Конгрес-холі Державної податкової адміністрації України (Львівська площа, 8) до 25 листопада 2008 року. Вхід до холу безперешкодний (крім п’ятниці).

 

Податківці застерігають!

Недавно співробітники податкової міліції Голосіївського району викрили організовану злочинну групу, яка складалася з «гостей столиці» та займалася отриманням споживчих кредитів на підставних осіб і заволодінням, внаслідок цього, грошовими коштами банківських установ. Троє жителів Київської області — молоді люди, найстаршому трохи більше 30 років, обирали жертвами своїх махінацій довірливих громадян, переважно жінок. Шляхом обману та зловживання довірою шахраї примушували громадянок отримувати споживчі кредити на придбання побутової техніки. Злочинці на словах гарантували беззаперечне виконання умов кредитних зобов’язань. На підтвердження своїх, начебто безкорисливих на­мірів, «гастролери» передавали жертві гроші для внесення авансового платежу, обов’язкового під час придбання побутової техніки в кредит. Увійшовши в довіру, молодики запевняли своїх «клі­єнтів» у повній безпеці та правомірності майбутньої оборудки. Шахраї змушували громадянок надавати представнику банку неправдиві відомості що­до місця своєї роботи та проживання. Жертви були настільки спантеличені, що без жодних вагань вказували вигадані номери контактних телефонів, не задумуючись, брехали про розмір своєї заробітної плати тощо. В результаті жіночки отримували в пунктах кредитування, що розташовані в магазинах побутової техніки, кредити на придбання товарів значної вартості. Після оформлення кредиту злочинці одержували побутову техніку та всі документи, що підтверджували її легальне придбання (товарні чеки, гарантійні талони тощо). Надалі організатор злочинної групи, діючи відповідно до розподілених ролей, перепродавав товар та розподіляв отримані від його реалізації гроші між всіма співучасниками злочину.

В результаті оперативних дій, проведених співробітниками податкової мілі­ції Голосіївського району, слідчим в ОВС СУ ГУ МВС України у м. Києві проти злочинців порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. З ст. 209 Кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті, дії, вчинені цією організованою групою, караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією коштів або ін­шого майна, одержаних злочинним шляхом, та конфіскацією майна.

Оскільки останнім часом почастішали випадки зловживань навколо отримання споживчих кредитів, податківці Голосіївського району закликають громадян не стати жертвою шахраїв, будьте пильними під час проведення будь-яких операцій, які передбачають надання вами особистих документів, їх копій тощо.

 

Українці прагнуть працювати легально

Торгівля — справа вигідна. Особливо якщо торгуєш ексклюзивною високоякісною та дуже дорогою побутовою технікою. Класти весь прибуток до своєї власної кишені, працівникам заробітну плату видавати «в конвертах» та не сплачувати податки ще вигідніше. Але, лише до певної міри...

Сьогодні більшість громадян усвідомлює ризики, пов’язані з приховуванням справжніх прибутків та отриманням заробітної плати в «конвертах». Така чітка громадянська позиція вже стала нормою, українці прагнуть працювати легально та сплачувати податки.

До ДПІ у Голосіївському районі столиці надійшла інформація від працівників товариства «В» про те, що вони працюють без оформлення належним чином трудових правовідносин, без видання відповідного наказу про прийняття на роботу та записів про прийом на роботу. Заробітну плату у розмірі від 300 до 1000 доларів США на місяць, отримують безпосередньо від керівника підприємства або у бухгалтера готівкою.

З метою перевірки фактів, викладених у заяві, управлінням оподаткування фізичних осіб ДПА у м. Києві спільно з співробітниками ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було проведено аналіз фінансове — господарської діяльності товариства «В». Виявилося, що товариство рекламує та продає пилососи американської фірми «КігЬу» вартістю понад 24 тис. гривень за одиницю. В результаті оперативних заходів, проведених податківцями, з’ясувалося, що за юридичною адресою підприємство не знаходиться, однак має кілька офісних приміщень в різних районах міста Києва. Підприємство «В» перебуває на обліку у ДПІ у Голосіївському районі м. Києва з 2007 року. За II — III квартали 2007 року товариством «В» до податкової інспекції подані податкові розрахунки за формою 1 ДФ щодо сум доходу, нарахованого 60 працівникам. В розрахунку за формою 1 ДФ підприємство вказало розміри заробітної плати працівників менше законодавче встановленого розміру міні­мальної заробітної плати. А починаючи з IV кварталу 2007 року і по даний час підприємство не подало до податкової розрахунків за формою 1 ДФ й не сплатило до бюджету жодної гривні податку з доходів фізичних осіб. Це означає, що керівники просто «сховали» від податківців своїх співробітників з метою ухилення від сплати податків. Працівниками управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було проведено обстеження приміщень, що займає вказане підприємство з метою встановлення фактичної кількості працюючих на ньому. З’ясувалося, що лише в одному з офісів працює 38 «нелегальних» працівників — оператори, що працюють на телефоні, менеджери з продажу, водії та інші офісні працівники.

Отже, за попередніми розрахунками, завдяки шахрайським діям керівництва підприємства, лише протягом 2008 року, бюджет недоотримав понад 35000 гривень податку з доходів фізичних осіб. На даний момент матеріали перевірки направлено до однієї з районних прокуратур Києва. Справа триває.

 

Електронна звітність — вимога сьогодення

Бурхливий розвиток інформаційних технологій, яким був ознаменований кінець минулого століття, докорінно й назавжди змінив навколишній світ. Для використання комп’ютера не існує обмежень, ним користуються в усьому світі люди будь-якого віку, будь-якого соціального стану, будь-якого рівня освіти тощо. Жодна сфера сьогоднішнього життя людини не обходиться без застосування зручного інструменту — комп’ютера.

Стрімкий розвиток науки та техніки вносить, безумовно, свої корективи до сфери подання звіт­ності. Поява можливості подання звітності в електронному вигляді заслуговує на особливу увагу. Запровадження електронної звітності є цілком закономірним етапом розвитку податкової служби та суспільства в цілому. Податкова завжди сприятливо ставиться до бажання платників податків зменшили витрати на купівлю бланків та паперову роботу, яка забирає багато часу.

Щоб скласти податкову звітність, потрібно заповнювати неабияку кіль­кість паперів, рахувати показники, реєструвати документи і все складати на переповнені полиці кабінету — з цим погодиться більшість бухгалтерів.

Сьогодні є можливість платникам податків надсилати податкову звітність в електронному вигляді. Електронна звітність суттєво спрощує роботу бухгалтера, оскільки програмне забезпечення автоматично виконує спеціальні розрахунки, самостійно визначає допущені неточності тощо. При цьому бухгалтеру, який подає звітність в електронному вигляді, не треба спеціальних навиків, адже сторінки електронної звітності повністю відповідають звітному документу на паперових носіях. А система посилених сертифікатів еле­ктронних ключів робить електронну звітність повністю захищеною від стороннього втручання.

Шановні платники податків! Якщо Ви прийняли рішення подавати податкову звітність в електронній формі, Вам необхідно отримати посилені сертифікати відкритих клю­чів в акредитованому центрі сертифікації та укласти договір з ДПІ. За консультацією щодо подання звітності в електронному вигляді звертайтесь до ДПІ у Голосіївському районі м. Києві за адресою вул. Жилянська, 23, кім. 214, телефон 591-61-24. Форму договору та програмне забезпечення можна отримати безкоштовно в ДПІ у Голосіївському районі в кім. 213, кім. 402, або на офіційному сайті ДПА м. Києва: www.kyivsta.gov.ua у банері «Про електронну звітність».

 

Ефективність контролю за відшкодуванням ПДВ

Впровадження електронних розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів стало на заваді розкраданню бюджетних коштів.

Основним інструментом ухилення від сплати податків на сьогодні є так звані податкові ями, тобто фірми, які задіяні у схемах розкрадання ПДВ.

З метою удосконалення адміністрування податку на додану вартість, руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, ліквідації віртуального податкового кредиту з податку на додану вартість, повноти декларування податкових зобов’язань та забезпечення своєчасності відшкодування податку на додану вартість в умовах запровадження системи подання платниками податку на додану вартість розшифровок податкового кредиту та податкових зобов’язань у розрізі контрагентів та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.02.2008 р. N 262-р «Про заходи щодо удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість» та з метою реалізації положень наказу ДПА України від 17.03.2008 р. №159 «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» наказом ДПА України від 18 квітня 2008 року №266 затверджено Примірний порядок взаємодії органів державної податкової служби при опрацюванні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів.

В органах ДПС системами автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту виявляються спроби незаконного від­шкодування податку з бюд­жету та використання схем мінімізації податкових зобов’язань з податку на додану вартість.

Дані нормативні акти змінили ситуацію з від­шкодуванням ПДВ, що дає можливість значно скоротити кількість та термін перевірок підприємств та зменшує втручання в їх господарську діяльність з боку контролюючих орга­нів

 

Подолаємо корупцію в органах державної влади!

Предметом постійної уваги податківців є платник податків, його права та обов’язки, свідоме підпорядкування власних інтересів суспільним вимогам, інтересам і державним пріоритетам. Діяльність органів податкової служби є прозорою, відкритою та публічною, що унеможливлює прояви корупційних діянь податківців. Задля забезпечення ін­формування населення щодо упередження, породження, а також прояву такої соціальної, політичної та економічної проблеми суспільства і держави, як корупція в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва проводяться прес-конференції, зустрічі з трудовими колективами, сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія», семінари, круглі столи для платників податків.

Крім того, у структурі ДПА у м. Києві діє Відділ з боротьби з корупцією в органах державної служби ДПА у м. Києві. Основними завданнями відділу є: запобігання, виявлення та припинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, серед працівників ОДПС; запобігання, виявлення та припинення злочинів у сфері службової діяльності, а також інших правопорушень з боку працівників ОДПС; оперативне забезпечення встановленого порядку функціонування ДПА, безпеки та захисту її працівників від протиправних посягань під час виконання ними службових обов’язків.

У Відділі з боротьби з корупцією працює телефон довіри (461-77-35), за яким громадяни і платники податків можуть звернутися з повідомленнями про можливі неправомірні дії посадових осіб ОДПС.

 

ДПІ
у Голосіївському районі м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com