Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В Україні зупиняються металургійні заводи

Мінпромполітики оголосило про початок масштабної кризи в металургії, пише КоммерсантЪ-Украина.

У зв’язку зі зниженням світових цін українські меткомбінати більше не можуть конкурувати з китай­ськими й російськими виробниками. На складах компаній через проблеми зі збутом накопичилася продукція в обсязі місячного виробництва. Уже зараз зупинилися 17 з 36 українських доменних печей, і металурги розглядають можливість повної зупинки роботи під­при­ємств. Якщо уряд не прийме екстрених заходів з під­тримки металургійної галузі, наслідки можуть бути жахливими: від недовиконання бюджету й масових звільнень до глобальної кризи української економіки, зазначають експерти. Як розповів директор департаменту металургійної промисловості Мін­промполітики Микола Амбросімов, у вересні обсяг випуску металопродукції на українських комбінатах різко скоротився. Зараз обсяг виробництва сягнув мінімального значення за останні чотири роки.

Нагадаємо, що в Україні працюють 16 металургійних комбінатів і заводів. В 2007 році виробництво чавуну становило 35,6 млн т, сталі — 42,8 млн т, готового прокату — 36,2 млн т. За повідомленням комі­тету Верховної ради з питань промислової й регуляторної політики, частка підприємств гірничо-металургійного комплексу у ВВП — 27%. За повідомленням Держкомстату, обсяг реалі­зованої продукції металургійної галузі в 2007 році становив 148,28 млрд грн, або 9,2% ринкової вартості всіх товарів і послуг, виготовлених у країні за рік. У загальному обсязі валютних надходжень від експорту металургійна продукція займає 39,9%. На підприємствах галузі працюють понад 500 тис. людей. Нагадаємо, що 3 жовтня падіння цін на сировину сягнуло 50-річного мі­німуму.

КоммерсантЪ-Украина
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com