Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія готова роздавати свої паспорти будь-кому

Росія максимально спростила процедуру одержання свого громадянства. Більш як 8 мільйонів жителів України тепер безперешкодно можуть одержати паспорт сусідньої країни.

Як повідомляє «ДЕЛО», Рада Федерацій Росії схвалила зміни в законі про громадянство. Відповідно до нових правил, охочим одержати російський паспорт тепер не потрібно жити на території Федерації протягом 5 років, підтверджувати джерело свого доходу і доводити знання з російської мови. Спрощеною процедурою зможуть скористатися насамперед колишні громадяни СРСР, що народилися на території Росії.

За статистикою, таких в Україні проживає більш як 8 мільйонів. За новими правилами, практично всі вони можуть стати підданими сусідньої країни. Як переконують російські депутати, лібералізація процедури надання громадянства здійснюється в рамках державної програми зі сприяння переселенню співвітчизників.

Українські політики насторожено сприйняли новину про спрощення правил. Прийняті рішення однозначно загрожують інтересам нашої держави, говорять народні депутати. Директор Інституту країн СНД в Україні Володимир Корнілов переконаний, що «прийняття такого закону однозначно може призвести до відпливу українських громадян у Росію». За словами експерта,  реальна кількість українських громадян з російськими коренями значно вища за офіційну статистику.

«Проведений євразійський моніторинг показує, що в Україні більш як 50% населення мають родичів у Росії», — констатує Корнілов.

Заступник директора Інституту демографії і соціальних досліджень Національної академії наук Елла Лібанова не виключає, що серед громадян України багато охочих одержати паспорт сусідньої країни. «У Росії вищий рівень життя, тому українці будуть намагатися реалізувати свої потреби там», — упевнена вона.

Дійсно, середньостатистична зарплата в сусідів майже вдвічі вища за українські показники. За останніми даними, середній заробіток росіянина — 700 доларів на місяць, в Україні — близько 400 доларів.

Депутат Верховної Ради Ксенія Ляпіна вважає, що недавні події в Грузії змушують переглянути ставлення до таких законодавчих ініціатив.

«Якби таке рішення було прийнято ще півроку тому, то це можна було б розглядати як внутрішню політику Росії. Але після заяв про те, що росіяни в Осетії захищають інтереси своїх громадян, зміни в законі про громадянство виглядають як підготовка до агресивних дій», — впевнена Ляпіна.

Програма зі сприяння переселенню співвітчизників реалізується в Росії з 2006 року. За запевняннями влади, вона покликана вирішити демографічні проблеми. Як стимул до переселення громадянам інших країн з російськими коренями гарантувалося право на одержання в першочерговому порядку дозволу на тимчасове проживання,  а також посвідка на проживання і громадянство. Однак донедавна програма не одержала належного фінансування.

Укрінформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com