Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Диплом МАУП — перепустка у доросле життя

Міжрегіональна Академія управління персоналом найбільший недержавний вищий навчальний заклад України, в якому навчається понад 50 тисяч студентів з багатьох країн світу. Випускники Академії успішно працюють в державних установах, органах місцевого самоврядування та приватному секторі.

Багато з них досягло великих успіхів в професійній діяльності, стали видатними громадськими діячами, висококласними спеціалістами, захистили кандидатські та докторські дисертації.

Кожен випускник знає з власного досвіду, що отримати гідну освіту -це лише пів-справи, а от знайти їй застосування — вже більш серйозна справа. Студентам і випускникам МАУП у цьому плані пощастило. Академія надає своїм вихованцям активну підтримку на шляху до їхньої першої кар’єрної сходинки. Саме цим і займається Центр -організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками, який було створено в 2006 році. Ось що розповідає про його роботу директор Центру Федун Оксана Іванівна.

Раніше наш центр називався бюро практики і працевлаштування, і фактично займався тим самим, що і ми нині — організацією практики та працевлаштуванням студентів та випускників Міжрегіональної Академії управління персоналу. У зв’язку з створенням Центру змінилася структура, певним чином розширилося коло завдань. Основною метою діяльності Центру є створення сприятливих умов для подальшого розвитку взаємного співробітництва між Академією, випускниками та студентами, вирішення проблем працевлаштування випускників та студентів МАУП, проходження переддипломної, виробничої, навчальної, та науково-дослідної практики у провідних установах Києва. У своїх діяльності Центр об’єднує інтелектуальні, професійні та фінансові можливості студентів та випускників з метою сприяння розвитку МАУП, проведення профорієнтаційної роботи щодо залучення молоді до навчання в Академії, сприяння молоді у підвищенні виробничого досвіду, сприяння молоді у підвищенні виробничого досвіду, сприяння працевлаштуванню та розвитку кар’єри випускників та студентів Академії, а також задоволення та захист законних соціальних, економічних, професійних, творчих, вікових та інших питань.

Велику увагу центр приділяє організації практики для студентів МАУП. Це надзвичайно важлива частина навчального процесу, якій приділяється особливо пильна увага в Академії. Адже, що таке студент, підготовлений суто теоретично без уміння застосовувати свої знання на практиці? Тож ми відправляємо наших студентів на практику за їхніми спеціалізаціями. Там в різних компаніях, як державних так і в комерційних студент має змогу зануритися в реальне життя, зрозуміти, що означає його професія на практиці, та як можна примінити свої теоретичні знання.

Після другого курсу студенти мають можливість проходити навчальну практику при МАУП, але багато хто з них виявляє бажання знати більше,

попрактикуватися за спеціальністю в реальній виробничій ситуації, тож ми направляємо їх до організацій.

З цілою низкою таких структур — як державних, так і приватних — ми маємо угоди, вони радо приймають наших студентів, і керівництво деяких настільки залишається задоволене практикантами, що навіть пропонує їм роботу на постійній основі. Відгуки від організацій дуже схвальні. Наша молодь уважна, старанна, зацікавлена. Як приклад: в 1111 «Глобус Україна» ми відправили одразу 16 осіб. Студенти ходили на практику безперервно, і не було такого, щоб хтось пропустив робочий день. Зі слів директора організації, студенти так старанно і уважно відносились до своїх обов’язків, що було дивно, що це тільки другий курс.

Під завершення навчання студенти проходять виробничу практику, а потім переддипломну. Це стосується як стаціонару, так і заочників. Щоправда заочники, як правило, працюють і практику зазвичай проходять за місцем роботи. Але якщо людина не працює або працює не за своєю спеціальністю, вона може звернутися до нас, і ми завжди допомагаємо з проходженням практики за спеціальністю. А впродовж року ми стараємося запрошувати студентів, аби вони самі приходили до нас і висловлювали свої побажання щодо проходження практики. Так, ми проводили своєрідні презентації в Інституті міжнародної економіки та інформаційних технологій МАУП, а також Інституті менеджменту та бізнесу МАУП на тему «Куди піти практикуватися». На ці презентації приїздили представники з різних установ та компаній, які пропонували проходити у них практику та працювати, розповідали про свої організації, їх структуру та специфіку роботи. І студенти направлялися на практику за своїм бажанням. Багато хто просить направити його в якесь конкретне місце, але Академія, наприклад, ніколи не співпрацювала з цією організацією. Проте ми туди телефонуємо, домовляємося і намагаємося виконати побажання наших студентів. Також багато організацій самі звертаються до нас, телефонують та приїзжають, для того, щоб налагодити співпрацю з Академією. Я часто чую такі слова : «Ми знаємо, що Ваш заклад готує висококваліфікованих спеціалістів, тому хочемо з Вами співпрацювати. Що для цього від нас потрібно?» Я відповідаю: «Приїхати з хорошим настроєм, поспілкуватись з нашими студентами. Ми працюємо для наших студентів та випускників». Часто дивуються, що за це не потрібно платити.

Під час практики студентові бажано показати себе, свої знання та здібності. Наприклад, стаціонар іде на 2 місяці на практику. За ці два місяці людина може себе показати — на що вона здатна, і потім багато хто з них за результатами, які вони показали, залишаються на роботу. Ось, наприклад, недавно ми відправляли на практику в страхову компанію «АСКО» магістрів, які повинні проходити п’ять тижнів практики в організації, а три тижні — тут, в Академії. І з організації дзвонили і просили нас, щоб залишити студентів ще на цих три тижні, бо там їх беруть уже на роботу. Інший випадок: наші студенти проходили практику в «Альфа-банку». Так в банку за результатами співбесіди оформили їх працювати за договором підряду, за що практиканти отримали заробітну платню. До речі, практика це дуже гарна можливість для студента остаточно визначитися із спеціалізацією. Наприклад, в Інституті менеджменту та бізнесу МАУП студенти, які вчаться за фахом менеджмент туристичного та готельного бізнесу, тільки під час практики можуть визначитися кому, скажімо, ближчий туристичний бізнес, а кому готельний. Що ж стосується працевлаштування, ми саме і стараємося відправляти на практику так, щоб студенти потім працевлаштовувалися. А що стосується того, на що здатні наші студенти, про це нам скажуть листи, які надсилають з подяками наші організації в яких студенти проходили практику. Тож після практики відсотків п’ятдесят студентів влаштовуються на роботу. Було б, можливо, більше, проте наші студенти не всі бажають залишаються. Через те, що фактично їм пропонують залишатися одразу ж після закінчення навчання, тобто літо, а їм хочеться відпочити, а шукати роботу тільки з вересня. А це, можливо, не влаштовує роботодавців.

Також наші студенти та випускники самі шукають роботу. А ще, віднедавна ми організовуємо Ярмарки вакансій, яких у нас пройшло вже дві, а у жовтні цього року планується третя. І вже ми маємо дуже багато організацій, які хотіли б взяти участь у Ярмарку. Зазвичай ми проводимо ці ярмарки у конференцзалі, але на наступний захід заплановано понад тридцять учасників, то вже треба більше місця. Після останнього Ярмарку, який відбувся у квітні, вже з близько п’ятнадцяти компаній дзвонили і просили, щоб ми про них не забули і запросили. Тож ми активно працюємо для наших студентів, на задоволення їхніх бажань та прагнень. Під час цих заходів студенти також знаходять собі роботу. Ярмарки неабияк зарекомендували себе, і я думаю, що ми будемо розвивати цей напрям. Намагаємося підтримувати його інформативно: даємо оголошення в Інтернет, по інститутах на дошках оголошень анонсуємо. До речі, наш Центр безкоштовно пропонує усім бажаючим видання «Пропоную роботу» та VIP-вакансії. Тож випускники МАУП можуть пошукати вакансії і серед оголошень, поданих в цих виданнях. Також на веб-ресурсі Академії є сторінка нашого Центру, і там є розділ «Робота», де ми розміщуємо усі гарячі вакансії, які є у нас і які нам висилають фірми та організації.

Вища школа управління при МАУП також проводить курси від Центру зайнятості. І до нас теж звертаються, щоб ми допомогли у працевлаштуванні слухачів цих курсів. Стараємося допомагати також їм знайти своє місце у трудовому житті.

Тобто: чи то студент, чи випускник він завжди може розраховувати на нашу допомогу. А випускники, які поки що не знайшли себе в професійному житті не має значення, коли він закінчив навчання, — - можуть завжди звертатися, і ми йому завжди допоможемо.

А співпрацюють з нами такі організації: є компанії державні, і є комерційні: державні та муніципальні виконавчі служби, банки, страхові компанії, рекламні та аудиторські фірми. Це організації різної спрямованості. Оскільки у нас спеціальності різні, то ми й намагаємося запрошувати і фірми різної спрямованості, зокрема з нами співпрацюють:

-           страхова компанія АСКА;

-           SwedGaHK;

-           Укрпромбанк;

-           Українська страхова група;

-           Інтербанк;

-           Альфа-банк (економічні, банківські спеціальності);

-           Районні Державні адміністрації;

-           Державні виконавчі служби (управлінські спеціальності);

-           Юридичні компанії;

-           Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова;

-           Київський молодіжний центр праці;

-           Київська міська психоневрологічна лікарня №1;

-           Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
(психологія та соціологія).

Взагалі, я вважаю, що людина, яка має бажання працювати, завжди знайде роботу. Тож і у наших випускників з цим проблем немає, якщо, звісно, молода людина справді має бажання знайти роботу. А ми цьому сприяємо.

Ті студенти, кому це справді потрібно, приходять до нас самі, і їх не потрібно примушувати. Відвідують як Ярмарки вакансій, так і Дні відкритих дверей, де ми також беремо участь і проводимо консультації для абітурієнтів про перспективи їхнього працевлаштування після завершення навчання. Адже вивчитися можна, а де потім реалізовувати себе? І ми, як найкращий та найбільший недержавний вищий навчальний заклад, не можемо готувати студентів, а потім випускати їх в нікуди. Навпаки — - ми повинні нашим випускникам знайти гідну роботу. Це ж престиж навчального закладу. І хочу додати, що пропозицій від компаній більше ніж студентів, які хочуть працевлаштуватися. І спеціалісти, яких готує наша Академія мають дуже великий попит на ринку праці.

Звертаються до нас і іноземні компанії, але вітчизняних більше. І це нормально. Адже ми і орієнтовані на те, аби випускник Міжрегіональної Академії управління персоналом, як справжній патріот, працював на свій народ та батьківщину. Ми працюємо для своїх випускників і пишаємося ними, адже в МАУП готують справжніх лідерів, здатних досягти найвищих вершин у житті та кар’єрі.

Микола Головатий

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com