Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Талановитий учень самураїв

Торговельна марка Soueast (Сауіст) на українському автомобільному ринку представлена недавно, але вважається однією з кращих.

Вона належить могутній китайській автомобілебудівній компанії South East Motor Co. Ltd., яка була створена в 1995 р. У «Сауіст» вкладено гроші державної Fujian Motor Industry Group, яка тісно співпрацює з японською Mitsubishi Motor Co. Ltd. На Заході «Сауіст» встановила тісні партнерські відносини з групою Daimler Chrysler.

На початку діяльності компанія тиражувала популярні моделі японської Mitsubishi за наданою технічною документацією. Автомобілі поставлялися в азійські країни і стали там популярними, оскільки їхня надійність і якість були не гірші за японські. Китайці заробляли гарні гроші і займалися проектуванням своєї майбутньої автомобільної фірми.

Спочатку створили «Центр досліджень і розробок», діяльність якого була дуже результативною. Японці не заважали майбутнім конкурентам, але стежили, щоб методи роботи були світового рівня за суворого дотримання технологій. Китайці чудово впоралися із завданнями, тому японці дозволили їм випускати моделі «Міцубісі», що найбільш продавалися, під своєю торговою маркою Soueast. Відповідно до технічної політики, моделі автомобілів, що випускаються фірмою «Сауіст», в основних технічних рішеннях не відрізняються від японських зразків. Зовні відмінності є, оскільки китайці, керуючись своїми поняттями про красу та доцільність, змінюють елементи дизайну кузова та інтер’єру. Словом, технічно китайські «Сауіст» є точними копіями «Міцубісі». Іноді китайці впроваджують на своїх автомобілях добре перевірені нові технічні рішення. В деяких випадках «Сауіст» перевершує японські зразки. Японці захистили свої інтереси тим, що дозволяють китайцям випускати тільки моделі, вже зняті з конвеєра на японських заводах.

Втім, по китайському шляху пішли і французи. Вони виставили на ринок свої позашляховики Citroen C-Crosser та Peugeot 4007, які технічно є копіями неймовірно популярного Mitsubishi Outlander. Французькі фірми розробили свій дизайн екстер’єру та інтер’єру, але вся ця пишність встановлена на платформу «Аутлендеру». Французи підняли ціну на свої нові позашляховики до хмар, сподіваючись на потужність іміджу своїх фірм. Покупці не поспішають викладати величезні гроші за «французів», адже «японця» можна купити дешевше. Китайці роблять розумніше — ціна їхніх копій нижча за японські оригінали, тому кількість продажів велика. Економісти цей прийом називають «отримання прибутку з обороту».

Динамічні китайці на успішній співпраці з «Міцубісі» не зупинилися. Вони встановили тісні виробничі зв’язки зі світовим гігантом Daimler Chrysler Group і в 2006 році почали випускати свій мікроавтобус «Деліка» на базі мінівена фірми Chrysler, який сходив з конвеєра в Австрії. Зрозуміло, що інженери компанії South East Motor не упустять свого і в майбутньому застосовуватимуть на своїх, вже чисто китайських, автомобілях найбільш прогресивні технічні рішення відразу двох грандів світового автомобілебудування. Не слід сумніватися — результати неодмінно будуть вражаючими.

Сучасне підприємство фірми — це ціле промислове містечко площею 2,5 млн кв.м, із сучасними будівлями. У нім розміщуються 35 виробничих відділень повного циклу з випуску комплектуючих та агрегатів. Складальний конвеєр розрахований на випуск 150 тисяч автомобілів на рік. Більшість автомобілів «Сауіст» продають у Китаї, а також експортують в ЮАР, Єгипет, Сирію, Іран, Йємен, Румунію та Бельгію. Перший автомобіль «Сауіст» був проданий в Україні в 2006 році, після першої «дикої хвилі» продажів, яка принесла гарні прибутки українським ділерам і завдала шкоди всім і всьому, що пов’язане з «китайцями».

Першим був седан середнього С-класу Lioncel («Лайонсел», мається на увазі «Левеня») з антиблокувальною системою гальм і без неї. Дуже швидко, в травні 2007 року, його змінив Lioncel New, оскільки відбулася зміна покоління японського «Лансеру». За ним — мікроавтобус Delica. Зі всіма ними можна ознайомитися в фірмових салонах, причому краще йти до офіційного представника «Сауіст Україна», яка забезпечує продаж і технічне обслуговування через мережу своїх дилерів.

Седан «Лайонсел» практично у всьому повторює дуже популярний Mitsubishi Lancer, але завжди тільки попереднього покоління. У нього такі ж гарні споживчі характеристики, автомобіль якісний у всьому і надійний. «Лайонсел» економічний в експлуатації і достатньо помірний у ціні — в межах 72 тисяч гривень. Придбати гарний автомобіль з двигуном 1,6 л, що розвиває потужність 100 к.с. при роботі на бензині А-92 бажає багато хто, але масових продажів немає, оскільки більшість українських громадян не мають навіть таких грошей, вельми скромних за світовими мірками.

Сучасніший Soueast Lioncel NEW SeiMТ пропонується за 86 тисяч гривень. На нього встановлено той же 4-циліндровий двигун Mitsubishi 4G16, який за змістом шкідливих речовин у вихлопі відповідає вимогам норм «Євро-3». Економічність експлуатації забезпечує і 5-ступінчата механічна коробка передач. На трасі «Левеня» споживає в середньому 6,6 л/100 км., а в місті — 8,4 л/100 км. Ємність баку 50 л цілком підходить для більшості сценаріїв експлуатації.

Двигун високообертовий і розвиває максимум потужності при 6000 об/хв, а це означає, що стосовно якості моторного масла він не приймає ніяких компромісів. Потужності і обертового моменту цілком достатньо, щоб набрати швидкість 100 км/год. за цілком прийнятних 10,7 сек. Максимальна швидкість становить 180 км/год. Більше, мабуть, в Україні і ні до чого.

Не слід звертати увагу на заяви деяких «випробувачів», що треба було б «2-літровий «движок». Двигун для автомобіля вибирають за багатьма критеріями, і якщо фірма вирішила встановлювати двигун 1,6 л, то це означає, що він буде якнайкращим вибором для переважної більшості споживачів, скрізь і всюди. Також недобре провокувати гонки часто недосвідчених водіїв під світлофором, заявляючи, що Lioncel New SEiMT можна розігнати «до 64 км/г всього за 5 секунд». Напевно, це треба, щоб швидше познайомитися з ангелами. І «Лайонсел», і «Лансер» не належать до категорії гоночних, це автомобілі для водіїв, що поважають себе і інших.

Не слід звертати увагу і на «вади підвіски», яка не завжди в змозі впоратися з нерівностями дороги. На наших дорогах швидко ламається підвіска будь-якого автомобіля світу. Навіть гідропневматика «Сітроєну» іноді пропускає «удари». Необхідно будувати дороги і підтримувати в належному вигляді те, що є, але про це «випробувачі» вважають за краще мовчати.

Як і слід було чекати, на «Лайонселях» застосовано найкращі системи німецьких і японських фірм. Гальмівна і паливна система надходить від «Боша», а гідропідсилювач рульового управління — від японської «Каяби». Через якийсь час у китайському автомобілі будуть зібрані найпрогресивніші науково-технічні рішення світу.

Немає сенсу витрачати час на читання міркувань про «грубуваті кнопки», в яких відчувається «китаєць». У будь-якому автомобілі можна знайти безліч недоробок і недоліків, тим паче, що на смак і колір товаришів немає. Китайські «Левенята» гарні автомобілі і за конструкцією, і за технічно-експлуатаційними показниками. Вони знайдуть свого покупця в Україні.

Компанія Soueast Ukraina почала постачати на український ринок мікроавтобус Delica («Деліка»), який може перевозити 11 людей. В Україні знайшли другу батьківщину багато моделей мікроавтобусів з різних країн. Зазвичай це уживані машини, але зовсім не дешеві, адже на них заробляють гроші. Тепер українські покупці отримали вигідну альтернативу дорогому зарубіжному імпорту. «Деліка» продається у нас за 82 тисячі гривень.

Звичайно ж, це вигідна пропозиція. Мікроавтобус новий і надійний, з гарантією на три роки або 100 тисяч кілометрів пробігу. У будь-якому випадку купівля «Деліки» краща за купівлю будь-якого вживаного мікроавтобуса.

Продаж почато, але він поки що млявий. Тут слід врахувати, що будь-яка українська фірма сьогодні не вважає китайський мікроавтобус престижним. Якщо треба зустріти зарубіжних компаньйонів, то невідомо, якою буде реакція гостей. На Заході на вироблення негативних стереотипів про «китайців» працює ціла індустрія «промивання мізків», адже китайські автомобілі є значною фінансовою загрозою західним фірмам.

Продаж в Україні не можна назвати нормальним, хоча спостерігається різке збільшення кількості проданих автомобілів. Збут 500 чудових «Сауіст» на рік — це смішна цифра, якщо врахувати чудові техніко-експлуатаційні характеристики. Звичайно ж, стан справ покращиться. Потенціал збуту китайських мікроавтобусів дуже великий.

Наприклад, у пресі часто пишуть, що багато сіл не мають автобусних маршрутів до райцентрів. Чомусь нікому в цих селах не приходить в голову думка придбати, наприклад, недорогу «Деліку», і заробляти на ній гроші. Абсолютно немає практики купівлі автомобілів «вскладчину», тобто на правах загального користування, що дуже поширено в багатих країнах Західної Європи. «Деліка» підходить для вирішення подібних проблем ідеально. Для пасажирських перевезень у сільській місцевості її сидіння і салон дуже розкішні, тому задля здешевлення мікроавтобуса їх можна спростити. Вже сьогодні будь-яка сільрада може придбати «Деліку» і заробляти на ній гроші будь-яким з тисяч відомих методів.

Зовні «Деліка» приваблива. Перед мікроавтобусами, наприклад, російського виробництва вона виграє у багатьох відношеннях, особливо за техніко-експлуатаційними характеристиками. На «Деліку» встановлено дволітровий економічний двигун Mishubishi 4663S4M, який виконує вимоги екологічних норм Euro III. Працює він на доступному бензині А-92, витрата якого в місті становить 11,7 л на 100 км шляху. На шосе витрата 8,3 л/100 км. Фактично, вона така ж, як у легкового автомобіля. Якщо дорога дуже вже погана, то, природно, витрата пального буде значно вищою, але меншою, ніж у «Газелі» з її гарантованими 14,5 л/100 км.

Ходові якості автомобіля кращі, ніж у «Соболя» або «Газелі», оскільки забезпечуються прогресивнішою платформою Mitsubishi, перевіреною в багатьох країнах світу. Мінімальний дорожній просвіт 180 мм достатній для подолання більшості нерівностей «смуг перешкод», на які схожі більшість українських путівців. Для їзди по українських дорогах краще підійшли б 15-дюймові колеса, а не 14-дюймові, встановлені на «Деліку». Втім, стан місцевих доріг залежить від сільрад. Не підведе «Деліка» і на чудовій дорозі, де може мчатися з максимальною швидкістю 180 км/год. Ємність бензобаку 56 л дає змогу без дозаправки проїхати не менше 500 км, якщо не зловживати різкими розгонами, інтенсивними гальмуваннями і великою швидкістю.

У салонах «Сауіст» сьогодні виставлено «Деліку» у варіанті на 11 чоловік. Кожному з них забезпечено комфорт на зручних сучасних сидіннях. Вони нейтрального сірого кольору, але замовити можна будь-яку оббивку. Всі сидіння з підголовниками. Салон 4 метри завдовжки просторий і оснащений кондиціонером.

Якщо немає пасажирів або надійшло замовлення на перевезення вантажів, то салон легко трансформується у вантажний. Підвіска «Деліки» не постраждає навіть на сільському путівці при перевезенні максимум 850 кг вантажу. Словом, варіантів використання мікроавтобуса багато. Ця гарна машина може стати гарною підмогою в руках заповзятливої людини.

Купувати автомобілі «Сауіст» слід в офіційних дилерів компанії «Сауіст-Україна», що створила свою мережу по всій Україні у складі могутнього холдингу «Атлант-М», який поставляє до України і автомобілі фірм Great Wall, BYD та Brilliance. Час продажів «китайців» без сервісної підтримки минув. Водночас необхідно враховувати, що в Україні намагаються робити бізнес на 28 моделях автомобілів китайських компаній, але тільки 5 з них знайшли значне число своїх покупців. Купівля може вважатися не ризиковою тільки у фірми, яка має розвинену мережу сервісних станцій і добре організовану систему постачань запчастин. Гарантія три роки або 100 тисяч км пробігу — це все таки не вічність, автомобільна доля буває і непередбачуваною.

Володимир Репало

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com