Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ФЕРМЕР. ГОСПОДАР. ЧИНОВНИК

Яким повинен бути керівник фермерського господарства? Насамперед людиною, яка знає чим пахне українська земля. Не менш важливу роль відіграє бажання працювати на ній та повага до тих, хто працює пліч-о-пліч.

Прикладом цього є Сергій Іванович Стецюк - фермер, голова селянського (фермерського) господарства «Червона калина» села Нестерівка Маньківського району Черкаської області, голова Асоціації фермерів Черкащини, голова Маньківської райдержадміністрації.

- Доброго дня. Сергій Іванович, коли було створено підприємство?

- Підприємство створено 1992 року. Цю базу, яку ви бачите, створено власним коштом. Зараз 1050 га обробляє 21 працівник. Є люди які забезпечують їм харчування. Під час жнив організовано дворазове харчування. Тут в основному працюють люди з однієї сім’ї. Заробітна плата сягає 1.500 – 2000 грн. Під час збору врожаю плата зростає удвічі- утричі, адже люди працюють по 12 - 14 годин, а то й більше. У нашій організації працювати престижно. І це український підхід. Техніка переважно нова, вітчизняна. Ми підтримуємо економіку держави. Спиратися на іноземну техніку – складна справа. Наприклад, є така машина – Ягуар. Вона дуже добре працює, але один ніж до неї коштує близько 2 000 грн, ремінь змінити – 24 тис. грн. Уявляєте, скільки українському селянинові треба косити, щоб відремонтувати цю техніку? Вітчизняна техніка в кілька разів дешевша.

- Ви казали про підтримку фермерами української економіки, а держава підтримує фермерів?

-          Так, безумовно. Фермерів підтримують за загальними державними програмами. Але хочу сказати, що в Україні ці програми реалізовуються, як правило, через великий чиновницько-бюрократичний апарат. Нині ще не надійшла компенсація за сівбу ярих культур, цукрового буряку (цю галузь свідомо нищать). Хочеться, щоб звичайний селянин працював за спрощеними схемами, а то ми зараз так обросли паперами, що в чиновницьких кабінетах вже немає місця для них. А власне фермери цього року отримують 120 тис. грн. за програмою підтримки фермерських господарств.

Не завжди дії Міністерства агропромислової політики України є послідовними. Не завжди дотримуються виконання обіцянок. А на місцях справи не кращі. Є велика підтримка і від райдержадміністрації, і від голови області. Загалом на Черкащині працюють 1060 фермерів. Ми є прошарком, з яким держава так чи інакше рахується та співпрацює. 

- Наскільки реально сьогодні фермерові отримати кредит?

- Сьогодні банки збільшили відсоткову ставку у кілька разів. Крім того, немає кредитної маси. У зв’язку з інфляційними процесами в державі Національний банк не виділів грошей. Тому фермери відчувають брак кредитів. Це одна проблема. Інша - в самих банках. Банки не хочуть мати справ з малими фермерськими організаціями. Вони  ставлять їм такі умови, що керівники цих об’єднань не здатні їх виконати. Тому потрібна безпосередня державна підтримка українського товаровиробника. Ми дуже мало робимо у справі підтримки сільських громад. Інакше справа виглядатиме таким чином – приїхали, посіяли, зібрали врожай та поїхали. А село вмирає.

Ось такий він, український фермер, а за сумісництвом і чиновник – щирий, відкритий, який вболіває всією душею не тільки за власне підприємство, а й за весь район, який у його підпорядкуванні. Слід зазначити, що і в Нестерівці, і у всьому Маньківському районі навіть під час жнив ідеальна чистота. Жодного зернятка не побачити поза током. До такого фермерства потрібно тягнутися, таких хазяїв треба підтримувати.

Ніка Костенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com