Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Петро Бартош: «Щоб душа на місце стала»

Після стресу Олена скаржилася на постійні головні болі і відчуття тривоги. Дівчина зверталася до різних фахівців, і кожен з них рекомендував свій рецепт. Час минав, а симптоми – ні.

Дівчина втратила апетит, з’явилася апатія, яка з часом переросла у депресію. Крім того, докучали ниючі болі в животі, судоми. Хтось порадив звернутися до лікаря Петра Бартоша, який лікує масажем, використовуючи напівкоштовне каміння. Спершу поставилася до цієї ідеї з недовірою, адже консультувалася багато, і все марно. Але потім таки наважилася. Виявилося, що стрес став лише поштовхом, а сама причина недуги була в затиснених м’язах – у точках, які лікар Бартош називає утвореннями патологічної вегетативної імпульсації. Рефлекси з цих утворень, каже він, діють на м’язи, судини, і з’являється біль у різних ділянках тіла.

– Методику допомогли виробили самі хворі, – розповідає Петро Бартош. – Я тривалий час працював у Магадані. Прийшла на прийом жінка – слюсар з перемотування електродвигунів. Скаржилася, що рука набрякла й посиніла, болить нестерпно: “Натисну на м’язи в зоні коміра зліва – стає легше в руці, і в голові розвиднюється”. Я зробив те саме, але з обох боків, оскільки за загальними правилами медицини, особливо класичної рефлексотерапії, обов’язково треба діяти на симетричні точки тіла. Порозминав – і справи пішли на краще.

Потім якось на одній з вечірок у знайомої заболіла голова. Я вдався до того ж методу, і жінці стало значно легше. Наступного дня телефонує: “Петре Гнатовичу, в мене дві склянки жовчі вийшло, зник біль у правому підребер’ї”. Я зрозумів, що точки, які розминаю, впливають на відтік жовчі. Інша пацієнтка скаржилася, що “ногу тягне”. Консультувалася і в Москві, і в Казані у центрах лікування остеохондрозу. Їй пропонували лікувати радикуліт антибіотиками. Нічого не допомагало. І мене осінила думка – суглоби болять і “тягне” ногу – аналогія верху і низу. І я пройшовся по точках – зона коміра, лопатки, стегна, плечі. З першої ж процедури зник біль.

Це сталося 1991 року. Саме відтоді почав займатися цією справою серйозно, опрацьовував літературу, доповнював свої спостереження. Помітив, що під час лікування зникають болі не тільки в хребті, а й внизу живота – як кажуть у народі, «по жіночому», нормалізується менструальний цикл. Якраз тоді мені потрапила на очі книжка Георгія Іваничева “Больові м’язові затвердіння”. Дещо почерпнув звідти. Виявилося, автор цієї методики чеський вчений Левіт згодом освоїв ази мануальної терапії, пов’язаної з роботою на м’язах. Вона добра тим, що не дає ускладнень.

–          А як з’явилася ідея застосовування камінців?

– Річ у тому, що в дітей м’язові затвердіння можна розім’яти пальцями, а в дорослих, як правило, ці утворення дуже грубі, тож доводиться вдаватися до камінців у формі яйця. Застосовую онікс, яшму, сердолік, агат. Ці камінці мають позитивну ауру і добре впливають на пацієнтів.

– Які недуги піддаються такому лікуванню?

– Великий спектр захворювань. Взяти хоча б головні болі. Три роки тому лікував жінку, вчительку математики, яка 25 років із 46 страждала на мігрень. З нудотами, блюванням, звуко- та світлобоязню. Напади тривали по 3-4 дні. Вона на той час місяць лежала в неврологічному відділенні лікарні, приймала сильнодіючі ліки... І навіть під крапельницею було три напади. Після кількох сеансів мігрень зникла. А її 23-річній доньці ставили діагноз “дисфункція щитовидної залози”. Виявилося, і серцебиття, і приливи жару та холоду, на які вона страждала, – то суто вегетативні прояви.  

– Вегето-судинна дистонія – дуже поширений діагноз, але ніхто не знає, як його лікувати. Терапевт рекомендує одне, кардіолог - інше, невропатолог - третє...

– Сьогодні вегето-судинні розлади вважаються розділом непізнаного в медицині, і фактично комплексного лікування не існує. Виходить, що лікарі людину “поділили” на частини. Болять очі — лікує окуліст, руки німіють — невропатолог, суглоби ниють — травматолог. У мене були пацієнти, які лікувалися в дев’ятьох спеціалістів. Аж до психіатра, тому що в таких випадках у людини виникає й апатія, й депресія, і відчуття тривога. А лікують таких людей антидепресантами, ще більше заганяючи у глухий кут.

– Наприклад, людину турбує шийний остеохондроз і радикуліт. З чим це пов’язано: з відкладенням солей чи затисканням нервів?

– Найчастіше це рефлекторні дії з певних утворень у попереку, на стегнах, шиї. Щодо шиї (скажімо, обмеження рухів тощо), візьміть праву руку, покладіть її на ліве надпліччя, розімніть гарненько те болюче й ущільнене місце. А лівою рукою — праве. Ліпше всього, якщо це вам зробить хтось, бо самому важко. І ви зразу побачите, що й головні болі зникнуть, і обсяг рухів у шиї збільшиться, і м’язовий біль затихне.

– Тобто слід робити елементарний масаж?

– Так, але дуже інтенсивний. Щоб не виникло запаморочення, інтенсивно розминайте з другої-третьої процедури. Працюйте на зонах коміра і попереку. Особливо в ділянці лопатки. Звідти болі частіше всього й виникають. Знаєте де “крила”? Там, де закінчуються ребра, потім - “провал”, а потім знову кістка — хрестець. Ось там і розминайте великими пальцями. Можна одразу з обох боків. І вам стане легше.

Лікувалася в мене одна дівчина з Торонто, 23 роки. Скаржилася на біль у колінах. Коли піднімається східцями – нічого, спускається – коліна ніби підвертаються і вона падає. Коліна набрякли і сильно боліли. Пропонували операцію. Я їй вісім процедур провів, зникли всі болі, понад те – нормалізувався менструальний цикл. Вона мені електронною поштою повідомила, що катається на велосипеді, бігає і забула про колишні проблеми.

Взагалі, душа і тіло – це два рівнозначні фактори. Скажімо, людину час від часу охоплює відчуття тривоги, емоційна слабкість, пригнічення або агресивність. А коли людина чимось пригнічена, вона скута, м’язи напружені. Тоді коло змикається, людина страждає психічно. І розімкнути цей круг можна тільки подіявши на тіло. Відтак і душа стає на місце.

Розмову вів
Олег КРУК

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com