Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Людина з обмеженими фізичними можливостями – це не вирок...

Освіта для людей з обмеженими фізичними можливостями – це реально

Для людей з інвалідністю мати роботу – це можливість підвищити свій соціальний статус і рівень добробуту. Для суспільства працевлаштована людина з фізичними вадами – це, в першу чергу, зниження напруги на ринку праці, підвищення суспільної продуктивності, розв’язання частини соціальних проблем.

Проте, досить часто людині з обмеженими фізичними можливостями важко подолати навіть першу сходинку на шляху до успішної кар’єри, а саме – отримати спеціальну чи вищу освіту. На загальних засадах вчитися у навчальних закладах таким людям важко, а створювати спеціальні умови для них навчальні заклади не поспішають. Та й платня за навчання для такої людини найчастіше не по кишені.

Вже понад рік питання отримання освіти для людей з обмеженими фізичними можливостями вирішує найбільший та найкращий вищий навчальний заклад недержавної форми власності – Міжрегіональна Академія управління персоналом. Показово, що саме недержавний заклад займається проблемами інвалідів. Про це розмовляємо із завідуючою відділенням соціального партнерства при Міжрегіональній Академії управління персоналом Ларисою Дутовою.

– Коли було створено відділення соціального партнерства та чим практично воно займається?

– Відділення було створено у 2007 році за домовленістю між МАУП і Київським міським фондом соціальної реабілітації інвалідів, з тим, аби навчати інвалідів або людей з обмеженими фізичними можливостями за різними спеціальностями, різними напрямками, які існують у нашій Академії. Зараз відділення навчає студентів до рівня «молодший спеціаліст» за спеціальностями «Бухгалтерський облік», «Експлуатація систем обробки інформації та прийняття рішень» і «Правознавство». На наступний навчальний рік, який починається з вересня 2008 року, і набір на який уже триває, планується готувати студентів-інвалідів за робочими спеціальностями – «Касир банку», «Діловодство», «Секретар керівника», «Оператор комп’ютерних систем», а також всіх спеціальностей денної форми навчання, які існують у нашій Академії. Також з першого вересня 2008 року планується здійснити набір на дистанційну форму навчання кваліфікаційного рівня «бакалавр». У нас є всі можливості для отримання другої вищої освіти. Хочу одразу ж наголосити, що навчання для інвалідів у нас є безплатним.

– Йдеться про навчання людей з обмеженими фізичними можливостями певних категорій?

– Ми приймаємо документи на навчання інвалідів І, ІІ, ІІІ груп. Для того, щоб правильно визначити рівень підготовки абітурієнта, групу, яка йому б найкраще підійшла, спеціальність, яку він бажає отримати, ми проводимо спочатку співбесіду, потім тестування, пропонуємо різні можливості, різні умови. Наприклад, зараз у нас існує три групи, де навчаються тільки інваліди. З першого вересня ми плануємо (для більш якісної адаптації в суспільстві) навчати людей з обмеженими фізичними можливостями в групах зі звичайними студентами. Але тільки за умови згоди студентів-інвалідів. Тобто, працюватимуть як групи для інвалідів, так і змішані групи.

– Які правила вступу для таких людей?

– Прийом на навчання здійснюється на базі 9-11 класів, або ж після середньої спеціальної чи вищої освіти. Форма навчання – денна. Але ми розуміємо, що це – люди з обмеженими можливостями, що вони часто хворіють, і через це можуть пропускати заняття. Ми йдемо їм назустріч, працюємо за індивідуальними графіками. І взагалі, у нас індивідуальний підхід до кожної людини залежно від його фізичних можливостей. Є люди, які погано ходять, які погано розмовляють, і до кожного маємо індивідуальний підхід…

До нас вступати може будь-хто, хто має посвідчення інваліда першої, другої чи третьої групи. Якщо людина вступає після 9-ти класів, то вона повинна мати свідоцтво про неповну середню освіту, якщо після 11 класів – звичайний атестат. Якщо абітурієнт – інвалід третьої групи, він повинен прийти з результатами тестів. Якщо абітурієнт – інвалід І-ІІ групи, то від цього тестування він звільняється. Такі особи приходять до нас із звичайними документами, які подаються на навчання: свідоцтво про народження або паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення інваліда, медичні довідки…

– Як би Ви підбили підсумки роботи за рік?

– У нас навчається зараз 21 студент. Всі вони успішно закінчують навчальний рік, адже вони знають, для чого сюди прийшли. Адже це чудова нагода для них отримати престижну освіту, тому вони дуже добре навчаються та складають іспити.

– Ці студенти проходять практику?

– Обов’язково. Практику вони проходять на третьому курсі. Наприклад, якщо це правознавці, то ми будемо підписувати договори з районними судами. Вони там можуть проходити виробничу практику. Якщо це бухгалтерський облік, то вони проходять практику в банках, фінансових установах. Так само проходять практику звичайні студенти Академії. Також є багато районних соціальних служб, там теж є можливість підписати договір про проходження виробничої практики…

– А як щодо працевлаштування?

– Питання подальшого працевлаштування ми поки що не вирішуємо, тому що це питання не на поточний рік, адже нашому першому набору ще вчитися і вчитися. Але, звісно, ми думаємо про це. Адже випускники повинні працевлаштовуватися. У нас в Академії є відділ, який займається працевлаштуванням, з цим відділом будемо працювати, а також із соціальними службами району. Окрім всього, студентам, які добре виявляють себе підчас практики, часто пропонують роботу в цій структурі. Зазвичай студенти МАУП саме таким чином і працевлаштовуються.

– Як студенти змінюються емоційно під час навчання?

– Надзвичайно позитивно. Вони почуваються впевненіше. Натомість, коли вони тільки прийшли, деякі з них навіть боялися з нами спілкуватися. Зараз же жодних перепон. Адже в Академії вони не тільки оволодівають спеціальністю, але й вчаться спілкуватися з іншими людьми, відчувати себе повноправним членом суспільства. І вони справді задоволені.

– Наскільки важливі, на Ваш погляд, такі проекти?

– Є всі підстави говорити на їхню користь, цей проект повинен тривати. Соціальна політика, яку повинна проводити держава, передбачає опіку над людьми з обмеженими фізичними можливостями, держава повинна допомагати таким людям знайти своє місце у суспільстві. Більшість інвалідів не можуть працювати, через неможливість отримати спеціальну або вищу освіту. Держава із свого боку, а Академія – зі свого, спільними зусиллями започаткували цей чудовий проект, завдяки якому людина з обмеженими фізичними можливостями отримує прекрасну, престижну освіту. І для неї це навчання безплатне.

– Яка матеріально-технічна та навчально-методична база відділення?

– Матеріально-технічне та навчально-методичне забезпечення у нас на високому рівні. Ми маємо усе необхідне сучасне обладнання, підручники, методичні матеріали. Маємо обладнаний комп’ютерний клас, підключені до Інтернету. Чудовий професорсько-викладацький склад, який готовий допомогти у будь-яку мить.

Маємо усі можливості для дистанційного навчання – через мережу Інтернет, а також в Телеуніверситеті. Такий підхід дасть можливість навчатися дітям, які взагалі не можуть рухатися, або ж живуть десь у регіонах, і їм важко приїздити сюди. 

– Як зв’язатися з вашим відділенням?

– Попередньо необхідно зателефонувати, і попередити про приїзд за телефоном (044)525-12-37. Ми знаходимося за адресою: Червонозоряний проспект, 146. Запрошуємо всіх бажаючих – людей з обмеженими фізичними можливостями, хто хоче отримати престижну спеціальність в кращому вищому навчальному закладі України – Міжрегіональній Академії управління персоналом. Чекаємо на вас!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com