Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Судак перлина Криму

Як Київ важко уявити без старовинного Подолу, так Крим — без Судака. Адже це своєрідний шматочок півострова, у якому напрочуд дивовижно переплелися історія та сучасність. Про те, що у Середні віки місто було центром світової торгівлі, свідчить старовинна фортеця.

Дивно, але її сусідство з розкішними сучасними приватними готелями та пансіонатами не викликає відчуття непоєднуваності. Навпаки, вони доповнюють один одного. Хоча дехто стверджує, що нинішній Судак нічим не нагадує золоту середину Великого Шовкового Шляху та колонію італійської купецької республіки Генуї. Вихідці з Італії владарювали у Судаку більш як два століття. І хоча у ті часи навіть поняття не було, що таке реклама чи торговельна марка, однак саме вони прославили на весь світ кримські товари. Зокрема, грушки «армуд», яблука «синап», виноград Асма. А вина «Чорний доктор» та «Сонячна долина» й досі дуже популярні серед поціновувачів.

Загалом Судакський район відзначається розмаїттям та багатством природи з гірськими лісами, печерами, водопадами, стрімкими скелями і чарівними долинами. Тут багато заповідників. Частину з них можна відвідати з екскурсією. А в Новий Світ, на мис Алчак з Еоловою Арфою та в лісопарк Перч без проблем можна потрапити самотужки.

Та найвідоміше й найпопулярніше серед відпочивальників місце — Генуезька фортеця. Вона нагадує і про велич генуезців, і про інші буремні події, німим свідком яких вона є. У 1475 році фортецю взяв штурмом десант, що висадився з турецької ескадри. Пробоїни від потужних гармат і досі можна побачити у стінах. Особливе місце, яке завжди цікавить туристів — так звана Дівоча вежа. За легендою, принцеса, яка не хотіла виходити заміж за некоханого, але заможного чоловіка, кинулася у море. Тож чи на пам’ять про дівочу гордість, чи то повіривши в те, що це якимось чином може допомогти в амурних справах, але вже традиційно відвідувачі зав’язують яскраві стрічки за металевий прут.

 Загалом тут є на що подивитися. Адже ті ж самі долини створюють замкнуті панорами, які переносять нас у ті далекі часи без жодного натяку на цивілізацію. Також ми можемо там побачити плантації троянд, шавлії, численні сади та виноградники.

На околицях міста — лісопарки з горою Перчем (що з кримськотатарської перекладається як «чубчик»). Досить цікавими є ще дві гори — Бака-таш (тобто «жабка» — і справді гора нагадує жабеня) та «Тарак-таш (Гребінець).

 Зі Сходу Судакський пляж прикриває мис Алчак (що перекладається як «низький») зі знаменитою Еоловою Арфою — отвором у скелі, через який співає вітер. Підніжжям мису можна пройти далі на схід до бухти Копсель. А по схилам мису прокладено безліч доріжок, з яких відкриваються неповторні види на Судакську бухту та миси Нового Світу. Найприголомшливіші фотографії можна зробити крізь отвір Еолової арфи. Її спучені вапнякові породи тримають у собі сліди древніх морських їжаків, коралів, химерні переплетіння водоростей та інші сліди минулого морського життя, раптово перерваного грандіозною катастрофою.

Окремо потрібно сказати про селище Новий Світ. Це не просто назва селища. Це справді маленька країна з особливими пейзажами, своїм мікрокліматом, ні на що не схожою рослинністю. Потрапити сюди можна по шосе з Судака (7 км) або морем. Ландшафтний заповідник «Новий Світ» створений для збереження унікальних лісів з реліктової сосни і природного парку з деревовидного ялівцю. Через весь заповідник від селища і до мису Капчик веде стежка Голіцина. Вхід на неї платний. Три знамениті бухти: Блакитна, Синя і Зелена названі за кольором води. Найбільша — Зелена бухта. Над нею — селище, великий пляж з гравію та гальки, з окремими ділянками м’якого сірого піску і гарним дном, безпечним для дітей. Синю бухту називають Розбійницькою — вона обмежена дикими мисами, що далеко простираються в море, ідеально створеними, щоб приховувати контрабандистів. У її глибині — грот Голіцина з нішами для зберігання вин. На мисі Капчик, в його найвужчій частині знаходиться знаменитий грот, де знімали фільми «Пірати ХХ століття», «Одиночне плавання», «Анна Кареніна» та багато інших. Блакитна бухта славиться Царським пляжем. Потрапити сюди можна запаморочливими стежками від Веселого або від селища Новий Світ. Морем — на катерах і яхтах.

Завод шампанських вин «Новий Світ» засновано в 1878 р. князем Л.С. Голіциним — основоположником російського промислового шампанського виноробства. Він не просто домігся якості (до того ж стабільної), а й отримав золоту медаль на Світовій виставці в 1900 році в Парижі. Світлу будівлю в стилі середньовічного замку, увінчану чотирма баштами, побудувано за наказом Л.С. Голіцина для службовців винзаводу. Сам він з сім’єю жив в окремому будинку (будинок зберігся), а одну з будівель поряд із «замком» займав Музей Голіцина — зараз Музей історії заводу шампанських вин. Гора Сокіл (477 м над рівнем моря), яка нагадує величезного птаха зі складеними крилами, залучає скелелазів з усього світу. Дуже важкий і підйом стінами Гроту Голіцина. Окрім скелелазів-спеціалістів підйом (головне — спуск) у спеціальній ремінній «упаковці» можуть здійснити всі охочі. Химерні скелі, безумовно, чудові і для скалолазів, і для дайверів, починаючи від Нового Світу і до підніжжя гір Болван і Кріпосна з руїнами Генуезької фортеці.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com