Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зростання цін пригальмовано

Інфляція за цей рік вже становить 14,6%. Як зазначає Держкомстат, гальмування зростання цін відбулося за рахунок зниження вартості низки продуктових позицій. Зокрема, овочі (окрім картоплі), що демонстрували раніше двозначні темпи зростання цін, у травні подешевшали на 0,1%, цукор — на 2,2%, молоко — на 2,75%, яйця — на 13%.

Експерти вважають: гальмування зростання цін у травні означає, що таке високе середньорічне зростання цін стане піком інфляції, пише газета «КоммерсантЪ-Украина».

«Торішнє літо було аномальним — унаслідок поганого урожаю не відбулося традиційної літньої дефляції, і прискорення інфляції почалося з червня 2007 року (зростання цін становить 2,2%)», — говорить економіст Світового банку Руслан Піонтковський. Водночас гарний урожай 2008 року дає підстави сподіватися на низькі темпи зростання цін у червні — вересні. «Я навіть допускаю можливість невеликої дефляції в одному з літніх місяців», — говорить пан Піонтковський.

Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що інфляція цього року становитиме 18-20%. Втім, оптимістичні прогнози можуть здійснитися лише за умови збереження консервативного підходу уряду до соціальних виплат. Василь Юрчишин зазначає: одним з чинників, що впливає на зростання цін, може стати домовленість уряду з Федерацією профспілок України про впровадження третього етапу переходу розрахунку заробітної плати на підставі Єдиної тарифної сітки вже з 1 вересня цього року, а не з 1 листопада, як це очікувалося раніше.

За оцінками Мінфіну, це потребує збільшення витрат держбюджету на 2 млрд грн. «Ймовірно, ця сума буде ще більшою, — говорить експерт. — А у зв’язку з політичними кризами між Президентом і Кабміном такі виплати можуть призвести до повернення місячних темпів інфляції в 2-3%».

Ще однією причиною зростання цін експерти називають розкол парламентської коаліції, наслідком якого може стати відставка уряду Юлії Тимошенко. На думку політологів, у такому випадку Кабмін може направити на соціальні виплати більш як 29 млрд грн своїх коштів, що накопичилися на єдиному казначейському рахунку.

«Перед відходом Юлія Тимошенко може зробити собі такий подарунок для підвищення рейтингу», — вважає директор інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко, нагадуючи, що аналогічним чином уряд Юлії Тимошенко вчинив 18 грудня минулого року, коли тільки за один день з бюджету було направлено близько 10 млрд грн, що значно прискорило інфляцію за грудень — січень.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський упевнений, що такий крок автоматично перекреслить всю антиінфляційну політику Нацбанку, який постійно підвищував вимоги до резервів кредитних установ і ревальвував гривню.

У квітні інфляція становила 3,1%, в березні — 3,8%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com