Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На Євро — за ліцензіями

У перший день квітня у фінському Тампере стартував чемпіонат Європи з боротьби. Українські вільники і класики їдуть до Скандинавії за ліцензіями, яких їм бракує для більш масштабного представництва на пекінській Олімпіаді. А от жінки цим не надто переймаються — повний комплект олімпійських ліцензій вони здобули ще на чемпіонаті світу-2007 у Баку.

Першими боротьбу за нагороди розпочнуть борці вільного стилю. Тут основне завдання покладається на маупівця Василя Федоришина (60 кг) та Тараса Данька (84 кг), які мають позитивно вирішити питання своєї поїздки до Пекіна-2008. Зазначимо, що на чемпіонаті Європи розігрується лише одна ліцензія, яка дістанеться найсильнішому. Результати тих спортсменів, які вже забронювали собі виступ на олімпійському килимі, до уваги не братиметься. Тобто, щоб кваліфікуватися на Ігри, треба посісти перше місце серед тих, у кого ще немає ліцензії.

Чи вдасться це Мусі Сайдулбаталову (55 кг) — велике питання. Проте отримати олімпійську ліцензію можна буде ще на кваліфікаційних турнірах у Польщі (перші чотири місця) і Швеції (три).

Жіноча збірна вирушає на континентальну першість ослабленим складом. Головна втрата — олімпійська чемпіонка Ірина Мерлені. Через травму коліна вона змушена пропустити змагання, зосередившись на підготовці до олімпійського старту.

— Звісно, мені дуже хочеться поїхати до Фінляндії і перемогти там, — зізнається студентка Інституту міжнародних відносин МАУП. — Після найвищої нагороди на Кубку світу я на радощах тренувалася ще більше, не відпочивала. Як результат — травма. Проте вже тренуюся на килимі, відпрацьовуючи окремі прийоми. Хочу поборотися, та, розумію, ще не час. За порадою лікарів активно займаюся плаванням, що є найкращою відновлювальною процедурою.

Не виступатиме на фінському килимі й Катерина Бурмістрова (67 кг), яка теж відновлюється після травми. Замінить її Мар’яна Квятковська, для якої це перший старт на міжнародному дорослому рівні. Дебютуватиме у складі національної збірної і Юлія Благиня (51 кг), яка місяць тому виграла київський міжнародний турнір.

— Високих цілей перед командою на цей чемпіонат я не ставлю, — каже головний тренер жіночого «батальйону» Володимир Євонов. — Наше головне завдання — побачити свої помилки і виправити їх до Олімпіади. Придивлятимуся і до суперниць, особливо в олімпійських вагових категоріях — 48, 55, 63 і 72 кг. Буде неприємно, якщо повернемося додому без нагород, та я оптиміст.

Завершать змагальну програму чемпіонату Європи борці греко-римського стилю. Ліцензійна ситуація у них складна — лише одна перепустка. На чемпіонаті світу в Баку в межах ліцензійної вісімки фінішував Олександр Хвощ (66 кг).

Має вибороти собі місце в олімпійській збірній і чемпіон світу-2006 Володимир Шацьких (74 кг). Його невдалий виступ в Азербайджані був зумовлений травмою руки. Та про прикрі часи, схоже, маупівець уже забув. Підтвердження тому — яскрава боротьба у січні на Гран-прі Івана Піддубного, де дніпропетровець впевнено всіх переміг, зокрема олімпійського чемпіона-2000 росіянина Вартареса Самургашева.

— Вова у хорошій формі, тож усе повинно вдало скластися, — каже головний тренер збірної Не­льсон Давидян. — Поборотися за ліцензію може і Василь Рачиба (84 кг). На мою думку, більше двох пекінських перепусток у Фінляндії ми не здобудемо. Тож спробуємо це компенсувати на ліцензійних турнірах.

Ірина Голінько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com