Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Звідки береться альтернатива

15 березня у Києві, через тиждень після припинення відкритого голосування, відбулася урочиста церемонія вручення Народних Шевченківських премій. Вона існує вже другий рік і є більш демократичним і прозорим аналогом державної премії ім. Т.Г. Шевченка.

Оргкомітет запрошував приходити усіх охочих на церемонію з квітами та смолоскипами, що було з радістю виконано глядачами. Переможцям премії вручили статуетку Залізного Мамая, зроблену ковалем з далекого Стрия. А шанувальники талантів радо вітали своїх улюблених митців з перемогою.

Народну Шевченківську премію запровадила два роки тому група ініціативних людей, які не схвалювали непрозору і незрозумілу церемонію обрання лауреатів. Тоді вони придумали зробити інтернет-голосування, щоб народ сам міг визначити своїх героїв культурного фронту.

Торік одним з лауреатів Народної Шевченківської премії стали творці вистави «Про мишей і людей». Цього року вони здобули Державну премію. «Чиновники дослухалися до думки народу?» — запитують організатори альтернативної премії.

25 років тому Львівський філіал Національного науково-дослідного реставраційного центру України став опорним пунктом в організації порятунку пам’яток мистецтва. Започаткував і організував роботу філіалу Мирослав Откович, знаний серед музейників та мистецтвознавців фахівець в галузі порятунку, реставрації та зберігання пам’яток мистецтва. Музеї Рівного, Івано-Франківська, Львова, Тернополя, Луцька, Дрогобича, Луганська завдячують цій установі за врятовані шедеври. Мирослав Откович особисто буває у цих музеях і знає ситуацію зі станом зберігання експонатів. Під його керівництвом невеликий колектив філіалу активно допомагає музеям створити мікроклімат у музеях, передає музейним реставраторам нові технології реставрації.

Мирослав Откович займався реставрацією іконостасу церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря «Скит Манявський» ще з 70-х років, а 1998 року до нього приєднався син Тарас. Вони запроваджують у процес реставрації цифрові технології, випускають альбом-каталог, присвячений іконопису Йова Кондзелевича, автора іконостасу.

За це батька і сина Отковичів висунули на здобуття Державною премії. Там крізь «ряди достойних», як вони самі висловлюються, пробитися їм не вдалося, проте після голосування по Народній Шевченківській премії статуетку Залізного Мамая у галузі мистецтва вручили саме їм.

... У галузі театру цього року збіглися думки і комітету, і народу. І державну, і Народну премії у цій галузі присуджено Олександру Дзекуну (режисеру-постановнику) та Володимиру Петріву (виконавцю ролі Богдана Хмельницького) за виставу «Берестечко» за однойменним твором Ліни Костенко.

... Олег Скрипка, творець етнічного фестивалю «Країна Мрій» був на гастролях, тому особисто отримати статуетку Залізного Мамая не зміг. Юрко Зелений, який отримував нагороду за нього, сказав, що звання заслуженого артиста Олег не прийняв, проте з радістю і гордістю поставився до звістки про вручення Народної Шевченківської премії. А людина-іскра церемонії, Ігор Павлюк, лауреат Народної премії у галузі літератури, отримавши свою нагороду, потішив присутніх своєю поезією у світлі смолоскипів.

Наступного року організатори обіцяють ще урочистіше дійство і сподіваютьcя на збільшення кількості голосуючих цю премію.

Уляна Стрий
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com