Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Позиційну війну закінчено. Тимошенко йде в атаку!

Юлія Тимошенко сказала «годі» і перейшла в наступ по всій довжині фронту. Дивно, адже вона ніколи не вирізнялася стратегічним мисленням, а тут така широкомасштабна акція. Скоріш за все, саме «газове питання» спровокувало готову завжди і з усіма до війни армію біло-червоносердечних.

Президент Віктор Ющенко називає політику Прем’єра Юлії Тимошенко політикою авантюр та інтриг. «Мені набридає ця політика авантюр та інтриг», — обурюється Глава держави.

Аналітиків це не дивує. «Тимошенко — найкращий в Україні політик-тактик, але вона принципово намагається не думати стратегічними категоріями. У цьому сенсі вона нагадує мені Скарлетт О’Хара з «Віднесених вітром», яка казала: «Ми подумаємо про це завтра». Вона не думає наперед, вона вирішує конкретне тактичне завдання й віддається його вирішенню всією своєю сутністю», — кидає директор Інституту України росіянин Євген Мінченко.

«Ситуація дивна. Росія змушена оплачувати президентську кампанію Тимошенко — сплачувати іміджево й газово. Велика помилка Росії в тому, що питання улагодження газової проблеми України було відкладено до проведення президентських виборів. За ці два місяці Тимошенко фактично почала свою президентську гонку», — констатує експерт.

Ющенко наголошує, що його здивувала позиція Прем’єрки, яка направила йому лист стосовно газового питання. «Я не прихильник стосунків Президента і Прем’єра через пошту. Ми щотижня зустрічаємося по кілька разів, і якби Прем’єр займався б не піаром, а організацією конкретної роботи, зокрема питаннями газового ринку, це можна було б зробити на двосторонній основі», — сказав Президент.

Йшлося про лист, який Тимошенко направила у відповідь на лист Глави держави стосовно ситуації в газовій сфері, опублікований у засобах масової інформації.

Під час газової кризи Президент звертався до Прем’єра з телеграмою, де він звертав її увагу на невиконання домовленостей президентів України і Росії щодо врегулювання проблем постачання газу до України і розрахунків за нього.

 «Бездумна боротьба, розбрат, подвійні стандарти вже підступили до горла Україні. Вже неможливо без гніву дивитися на те, як безкінечна політична метушня, хаос та інтриги, приховані за красивими гаслами, гальмують наш рух!», — вигукує Ющенко.

Протягом з’ясування стосунків Глава Секретаріату Президента говорить, що заяви уряду напередодні візиту Прем’єр-міністра до Москви про наміри почати газові переговори з «чистого аркуша», як і тези, викладені в листі Юлії Тимошенко на адресу Президента України, свідчать або про те, що керівник Кабміну не читала президентських директив, або про їхнє умисне спотворення.

Балога наголошує, що у листі на адресу Глави держави Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей щодо врегулювання українсько-російських відносин у галузі газопостачання, досягнутих 12 лютого у Москві Президентами Віктором Ющенком і Володимиром Путіним.

Секретаріат Президента вустами Шлапака зазначає, що заява, озвучена у відкритому листі Юлії Тимошенко, не має нічого спільного з фактичним змістом директив Віктора Ющенка, виданих для переговорного процесу з російською стороною. Представник Секретаріату наголошував: «Або Прем’єр не читала директиви Президента, або, що ще гірше, читала й зараз свідомо вводить в оману громадян».

Прем’єр Тимошенко вказує, що «попри істерію, яка сьогодні розгорнулася навколо природного газу, Україна газом забезпечена і має всі необхідні ресурси і резерви». За словами керівника уряду, всі газові сховища України функціонують безперебійно, «і хоч би як сьогодні піднімали хвилю провокацій навколо газової теми, Україна безперебійно отримуватиме газ, тепло і гарячу воду».

Вона проводить переговори так, як вважає за доцільне. Ющенко вимагає звіту і кличе на доповідь Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і голову правління НАК «Нафтогаз України» Олега Дубину щодо відповідності досягнутих у Москві домовленостей між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» директивам Президента України на переговори з РФ з питань газової співпраці. Водночас Віктор Ющенко запевняє, що уряд і коаліція існуватимуть довго: «Та політична ситуація, яка є сьогодні, і ті політичні гравці, які є в Україні, мають довгострокові перспективи — починаючи від коаліції і закінчуючи урядом».

Отримавши доповідь голови правління НАК «Нафтогаз України» О.Дубини стосовно порозуміння в газовому питанні між РАО «Газпром» та НАК «Нафтогаз України», Президент виголошує: «Мене в цілому задовольняє той зміст домовленостей, який досягнутий, бо він у тому політичному контексті, про який ішлося раніше».

Віктор Ющенко проковтнув так само самодіяльність Тимошенко по газу, як і її заяву про те, що шанс пройти через Раду має тільки парламентська форма правління, а президентську українські депутати не підтримають.

«Цю заяву Юлії Володимирівни з натхненням сприйняли комуністи. «Якщо це не гра Тимошенко в протистояння з Президентом, то ми, в принципі, зможемо протягом кількох місяців внести зміни до Конституції. Принаймні, голосів комуністів, Партії регіонів, Тимошенко і блоку Литвина для цього вистачить», — заявив Олександр Голуб. А, як відомо, що в регіоналів на думці, те в комуністів на язиці», — зауважує «День».

Не зустрівши опору, Юлія Володимирівна переключилася на українську столицю. Спочатку застовпила для надійності тему зрадницької позиції частини соратників по помаранчевому табору стосовно лояльності до Черновецького: «Кияни чекають від демократичної команди дострокових виборів мера та Київради, яка також у тій частині, яка підтримує мера Києва, просто загрузла в таких справах, що не мають нічого спільного із законом. Мені дуже шкода, що наша демократична команда, яка йшла на вибори, обіцяючи киянам звільнити мера Києва і всю корупційну зграю, сьогодні сповідує подвійні стандарти». Потім «наїхала» на Черновецького, та так, аби і Ющенкові не здавалося замало.

«Президент України не інформований повною мірою про те, що відбувається в мерії. Ми повинні ретельно і детально поінформувати Президента. Я хочу, щоб ми не захищали Президента від цієї інформації», — наголосила Прем’єр-міністр України на засіданні ввіреного їй Кабміну і висловила думку, що уряд має всі підстави для звільнення Леоніда Черновецького з посади голови КМДА. «Я вірю, що ми вчитимемося адекватно реагувати на всі порушення закону», — наголосила Глава уряду.

Як бачимо, у Прем’єрки з Президентом любов і злагода …

Напустивши димову завісу, що Партія регіонів нібито готує «широкомасштабну спеціальну дезінформаційну кампанію, скеровану на роздмухування інфляційних процесів, що на цю «благородну справу» планують витратити десятки мільйонів доларів» (про це у БЮТ стало відомо «з добре поінформованих джерел»), лідерка БЮТ не зачаїлася в очікуванні протидії з боку опонентів.

За першої можливості Юлія Володимирівна атакуватиме Президента. На захист Віктора Ющенка ставатиме Секретаріат Президента. Сам же Глава держави утримуватиметься від жорстких висловлювань на адресу Тимошенко і уникатиме навіть натяку на її відставку. Причина того — брюссельська відповідь лідерки БЮТ на заяву Ющенка про прийняття нової редакції Конституції поза Парламентом, на всенародному референдумі, де вона продовжила свою думку, що «доведеться обов’язково прибрати встановлене за останні десять років двовладдя в країні: або посаду Прем’єра, або посаду Президента». І це буде голосування за парламентську республіку. Можливість ситуативного альянсу БЮТ і Партії регіонів у Верховній Раді з цього питання сьогодні велика як ніколи.

У форматі нинішнього Парламенту виписати бажані Президентом зміни до Конституції неможливо. Вихід Партії регіонів з Конституційної Ради, яка мала «освятити» своїм існуванням творчі ініціативи Секретаріату, поставив під сумнів реалізацію ідеї прийняття нової редакції Конституції на всенародному референдумі і суміщення цього дійства з достроковими виборами Президента з переобранням Віктора Андрійовича на другий термін. Відтак Ющенку потрібен інший Парламент, щонайменше де-факто інша коаліційна більшість, до того ж конституційна. Тимошенко це добре розуміє — тепер черга БЮТ «сватати» Партію регіонів. Можна дуже по-сучасному, заблокувавши діяльність Верховної Ради, допоки Партія регіонів не пристане на бік Прем’єрки. Отже, події переносяться знову до Верховної Ради. Протистояння набирає обертів…

Валентин Лисенко,
політолог

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com