Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Австрія готова до «футбольного карнавалу»

Без сумніву, сьогодні погляди всіх футбольних вболівальників спрямовані на дві альпійські країни — Австрію та Швейцарію.

Дедалі менше часу залишається до старту чемпіонату Європи з футболу, який відбудеться у червні на полях цих країн. На жаль, серед команд-учасниць ми не побачимо української дружини. Кілька помилок в останніх матчах відбіркового турніру позбавили нас задоволення спостерігати вдруге поспіль за грою українських футболістів на найвищому рівні. Це однак не зменшує нашого інтересу до європейського чемпіонату, тим більше, що ігри в цих центральноєвропейських країнах розглядатимуться крізь призму ЧЄ-2012, який прийматиме Україна.

Лише телевізійних фанатів цьогорічного турніру за найскромнішими підрахунками буде 8 мільярдів у всьому світі. Проте давно минули часи, коли наші вболівальники могли спостерігати за перипетіями закордонних змагань лише по телевізору. Не секрет, що багато українців планують у червні взяти участь у «футбольному карнавалі». Про особливості прийому гостей з різних країн під час чемпіонату ми попросили розповісти директора Австрійського туристичного представництва в Україні Марину Нагайчук:

– Австрія, як і Швейцарія, вже повністю готова до проведення чемпіонату, і недавня інспекція від УЄФА на чолі з Мішелем Платіні підтвердила це. Особливу увагу комісія приділила футбольним аренам. У Відні, де пройде сім матчів турніру, включаючи фінал, реконструйовано стадіон Ернста Хаппеля на 50 тисяч місць. До речі, там для «репетиції» команда Австрії зіграє товариські матчі зі збірними Німеччини та Голландії.

            У Клагенфурті у вересні минулого року матчем Австрія–Японія на місці старої арени відкрито надсучасний стадіон на 30 тисяч місць. У Зальцбурзі й Інсбруку гостей прийматимуть оновлені стадіони, відповідно, на 33 і 30 тисяч місць. Загалом для будівництва і покращення інфраструктури витрачено 130 мільйонів євро. А економічний ефект від чемпіонату очікується на рівні 400 мільйонів.

Що ж до віз на чемпіонат, то австрійське консульство видаватиме спеціальні візи з поміткою «Євро-2008» з правом поїздки і в Швейцарію, оскільки ця країна не входить до Шенгенської зони і має контроль на своїх кордонах.

Зараз серйозно проробляється питання перевезення вболівальників. У містах, які їх прийматимуть, зроблять нові додаткові маршрути. А між самими містами на період проведення чемпіонату курсуватиме тисяча додаткових поїздів. Крім того, власники квитків за день до матчу і 12 годин після нього зможуть безкоштовно користуватися водним транспортом, поїздами, автобусами і трамваями. Це зроблено для того, щоб розвантажити вулиці і дороги від потоків машин. Вболівальникам таким чином пропонують залишати свої автомобілі вдома.

Якщо у Відні достатньо велика інфраструктура, щоб прийняти тисячі людей, то менші міста можуть «не витримати» такого навантаження. Тому до прийому вболівальників готуються не тільки в Зальцбурзі, Інсбруку і Клагенфурті, а й в інших населених пунктах відповідних земель. А оскільки Австрія країна компактна і з якісними дорогами, то проблем тут не буде.

Для вболівальників організатори турніру також задумали програму «Насолода спортом. Задоволення від життя», яка пропонує гостям, крім футболу, ознайомитися ще з визначними природними та культурними місцями країни, а також низку розважальних програм.

У Відні, наприклад, поряд зі стадіоном «Ернст Хаппель» є найбільший парк атракціонів «Вурстльпратер» з його знаменитим колесом огляду. А ще неподалік знаменита зона відпочинку на Дунайському острові, влітку тут найбільший спортмайданчик просто неба, тут проходить «Фестиваль на Дунайському острові». Половина Відня — це зелена зона, де можна завжди відпочити. Всього за 18,5 євро ви можете купити «квиток для всього Відня» й отримаєте знижки на вхідні квитки при відвідуванні багатьох визначних місць, зекономите на купівлі, при відвідуванні кафе і ресторанів. Протягом 72 годин ви зможете відкривати для себе Відень, пересуваючись безкоштовно міським транспортом.

Те ж саме стосується регіонів. Наприклад, хоча чемпіонат ще не почався, але, як жартують в Австрії, земля Каринтія — вже чемпіон Європи з найчистіших озер, оточених казковими гірськими хребтами. А завдяки м’якому південному клімату тут найбільше сонячних днів порівняно з іншими австрійськими землями. Тому місцеві жителі чекають на вболівальників, які хочуть відпочити від «футбольних буднів», просто побути на природі і помилуватися незабутніми пейзажами.

Олег Крук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com