Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

Розділ третій. Що кому болить

Кілька днів тому на нараді в Адміністрації Президента новий міністр освіти поскаржився, що його шокували запитання ректорів державних ВНЗ в аспекті загального тестування випускників:

— Чи є гарантія, що за «потрібні» результати тестування у батьків не будуть вимагати такі ж хабарі, як і за «правильні результати» вступних іспитів?

— Що робитиме пан міністр, якщо керівник високого рангу звернеться до нього з проханням «зробити» потрібні результати тестування для своїх сина, доньки, племінника тощо?..

На жаль, крім благородного обурення і запевнень, що він особисто нікому нічого не робитиме, у нового міністра освіти аргументів не знайшлося. Охоче віримо, що він твердо стоятиме на цій позиції і, як то кажуть, дай йому Боже. Але він у цій царині не один.

Згаданий вище фрагмент виступу шефа освіти викликав не лише співчуття, а й усмішку у студентів МАУП, їхніх батьків і, звичайно, викладачів та науковців. Річ у тім, що проблем «потрібних оцінок» та «зарахування блатних абітурієнтів» в Академії просто не існувало від самого її початку. Понад те, навіть натяк когось із викладачів, що можна було б за певних умов поставити кращу оцінку у заліковку, тягне за собою негайне звільнення з порушенням кримінальної справи. Це не той випадок, як вважає керівництво МАУП, коли честю мундиру поступаються перед меркантильними інтересами.

На щастя, за майже 20-річну історію МАУП було зафіксовано лише один випадок спроби навіть не вимагання хабара, а лише натяку на таку можливість. Реакція була миттєвою і радикальною.

Перш ніж перейти до конкретики, наголосимо на ще одному базовому принципі МАУП — вчити не задля самого навчання, а для життя. Ця давня мудрість є офіційним гаслом Академії.

А відтак не ВНЗ вибирає собі студентів, а майбутні студенти (та їхні батьки і спонсори) вибирають ВНЗ. Оце і є наріжний принцип справді сучасної освіти.

Якість освіти — якість знань

Справжній рівень будь-якого ВНЗ визначається не лише переліком модних спеціальностей, а й передусім якістю навчання. Існують два показники, які так і називаються: «якість навчання» та «рівень успішності».

Якість навчання — це кількість студентів, що склали сесію без двійок і трійок. У МАУП у 2006/2007 навчальному році цей показник перевищував 55%.

Рівень успішності — це кількість студентів, які склали сесії без «хвостів», себто двійок. За згаданий вище період цей показник по МАУП становить 83,25%

Наведені цифри стосуються Президентського Університету МАУП, себто його інститутів у Києві. Проте і Всеукраїнський університет МАУП, куди входять близько 50 регіональних інститутів та філій Академії, дають приблизно такі ж показники.

І нарешті — по цій темі. Сесія — це, все ж таки, певною мірою лотерея, навіть у найсучаснішому і найуспішнішому ВНЗ. І це розуміють самі студенти, особливо коли йдеться про ВИПУСКНІ ІСПИТИ. Так ось кілька цифр, знову ж таки, по 2006/2007 навчальному році:

Показник успішності випускників майже всіх інститутів МАУП становив практично 100%. До круглої сотні не вистачило десятої частки відсотку — «завинили» заочники трьох інститутів.

Що ж до якості знань, то вона у випускників така: стаціонар — 87,8% випускників склали випускні іспити на «добре» і «відмінно». Аналогічний показник у заочників — 89,6%.

А головне — майже 30% студентів-випускників стаціонару і заочного відділення одержали минулого навчального року дипломи з відзнакою.

 І повірте — це справжні результати, а не натягнута, як це буває й досі у державних ВНЗ, позитивна статистика для звіту. І підтвердженням цього є такий факт: МАУП не має рекламацій на своїх випускників від їхніх нинішніх працедавців.

Продовження нашого путівника за тиждень.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com