Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Екс-міністр повинен відповісти перед судом за протиправні дії

Генеральному прокуророві України
О.І. Медведьку

Шановний Олександре Івановичу!

З березня 2005 року по грудень 2007 року на посаді міністра освіти і науки України перебував Станіслав Миколайович Ніколаєнко.

За час свого перебування на посаді міністра С.Ніколаєнко вчинив цілу низку протиправних дій, які мають ознаки злочинів, відповідальність за які передбачена чинним українським законодавством. Ці протиправні дії завдали державі, окремим юридичним і фізичним особам непоправних втрат. Академія, громадські організації, народні депутати і громадяни неодноразово зверталися із заявами про протиправні дії С.Ніколаєнка, але, мабуть, з врахуванням близькості його до влади, до Соціалістичної партії і її керівника всі звернення практично залишилися без відповідного реагування.

Сьогодні С.Ніколаєнко є простим громадянином, якого вже не прикриває, сподіваємося, ні депутатський імунітет, ні висока посада держслужбовця, ні близькість до влади, що давало йому певну «індульгенцію» на вчинення протиправних дій, і притягнення його за вчинені злочинні дії є справою справедливості, законності й об’єктивного підходу до оцінки діяльності цієї одіозної особи.

Наведемо перелік ганебних антиконституційних і незаконних дій, вчинених С.М. Ніколаєнком.

1. При вступі на посаду міністра освіти і науки С.Ніколаєнко (за інформацією співробітників МОН) дав вказівку своєму заступникові з вищої освіти М.Степку всілякими методами «притримувати» ліцензування й акредитацію вищих навчальних закладів недержавної форми власності. До цього процесу було залучено Управління ліцензування й акредитації (В.Домніч). Тільки по Міжрегіональній Академії управління персоналом було незаконно затримано більш як 30 ліцензійних і акредитаційних справ, а це понад 2 000 осіб ліцензованого обсягу. Такі ж факти мали місце і по інших ВНЗ недержавних форм власності.

Ці дії мають ознаки злочинів, відповідальність за які передбачена ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) і ст.364 (зловживання владою чи службовим становищем) Кримінального кодексу України. Загальна сума завданої матеріальної шкоди становить кілька мільйонів гривень у результаті недобору студентів.

2. С.Ніколаєнко дав протиправну вказівку підлеглим працівникам змінити всім ВНЗ недержавних форм власності організаційно-правову форму. Більш як 150 ВНЗ (із загальної кількості (202) виконали протиправну вказівку міністра, що, по-перше, призвело до великих матеріальних витрат на сотні тисяч гривень, пов’язаних з переоформленням документів, а, по-друге, поставило ці ВНЗ під загрозу ліквідації, оскільки, згідно з чинним законодавством, всі засновники закладів (установ) не мають права працювати в заснованих ними установах, до яких належать приватні вищі навчальні заклади, а процедура їх ліквідації, з урахуванням таких «диктаторів» від освіти, як С.Ніко­лаєнко, значно спрощується. Тільки завдяки спротиву Конфедерації вищих навчальних закладів, Міжрегіональної Академії управління персоналом вдалося зупинити дії С.Ніколаєнка, але це не звільняє його від відповідальності за скоєння злочину, відповідальність за який передбачено ст. 206 КК України.

3. У жовтні 2005 року на прийомі у С.Ніколаєнка перебував ректор МАУП М.Головатий. Міністр висловив ректорові крайнє незадоволення тим, що академічні видання друкують критичні матеріали стосовно його особи і відкрито пообіцяв розпочати переслідування й упереджені перевірки Академії, а затим знищити її.

Ніколаєнко з протиправними діями не забарився. У квітні 2006 року після проведення незаконних перевірок наказом Міносвіти і науки України від 03.05.06 №1103-л було анульовано ліцензії шести відокремленим структурним підрозділам МАУП.

За позовом Академії Господарський суд м. Києва постановою від 08.06.07 р. у справі № 24/734-А скасував дію наказу міністра від 03.05.06 р. На сьогодні постанова набрала чинності.

С.Ніколаєнко 06.10.06 р. видав наказ № 2128-л, яким безпідставно анулював ліцензії 26 відокремленим структурним підрозділам Академії. За позовом Академії Господарський суд м. Києва постановою від 13 лютого 2007 р. у справі №24/710-А скасував наказ Міносвіти. Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 07.08.07 р. постанову Господарського суду м. Києва залишено чинною.

Той факт, що між МАУП і МОН виникли правові адміністративні стосунки, які вимушено вирішувалися у суді, не знімає юридичної відповідальності з С.Ніколаєнка, який за вчинене ним зло повинен відповідати в кримінальному порядку, оскільки діяв свідомо, протизаконно і спричинив Академії багатомільйонні збитки, пов’язані із зниженням її ділової репутації через судові розгляди, які мали відповідний громадський резонанс, і зменшенням кількості вступників до ВНЗ.

Відповідальність за ці дії також передбачена ст. 206 і ст. 364 КК України.

4. Серйозним порушенням прав студентів Академії стала відмова міністра С.Ніколаєнка видати випускникам МАУП 2005/2006 року 4 655 дипломів. Законних підстав для такої відмови у С.Ніколаєнка не було.

Академія змушена була звернутися до судових органів за захистом порушених прав.

Постановою Господарського суду м. Києва від 08.06.07 у справі № 24/735-А позов МАУП було задоволено. Суд зобов’язав МОН видати дипломи студентам МАУП. На це законне рішення С.Ніколаєнко через прес-службу МОН відреагував настільки оригінально, наскільки й незаконно: «Суд не є органом по видачі документів про вищу освіту». В цьому проявлялася повна зневага горе-містра і до Закону і суду.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 05.11.07 р. рішення від 08.06.07. було визнано чинним, а безпідставну скаргу С.Ніколаєнка залишено без задоволення.

Не дивлячись на набрання рішенням чинності, міністр продовжував його ігнорувати, що є не просто проявом правового нігілізму, а й протизаконним нехтуванням правами та інтересами тисяч людей, тим більше, що десятки районних, міськрайонних і апеляційних обласних судів винесли рішення про зобов’язання МОН видати дипломи студентам Академії.

Така протиправна поведінка С.Ніколаєнка повинна знайти адекватну реакцію правоохоронних органів, оскільки його злочинними діями завдано непоправної шкоди і самій Академії, і тисячам її випускників, і державі Україна.

5. Не розглянуті і досі немає належного реагування на наші звернення щодо рейдерської атаки на відокремлений структурний підрозділ у м. Запоріжжі — Інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного, здійсненої колишнім директором інституту В.Толоком за співучасті С.Ніколаєнка і ректора Запорізького національного технічного університету С. Бєлікова.

У результаті цієї «атаки» злочинним шляхом до ЗНТУ переведено близько трьох тисяч студентів Запорізького інституту МАУП.

В оперативному порядку ЗНТУ було проліцензовано з восьми економіко-гуманітарних спеціальностей на 2 020 осіб. Понад те, ЗНТУ в тому ж, 2007, році був не тільки проліцензований, а й акредитований з тих самих спеціальностей, що є грубим порушенням чинного законодавства, за що мають відповідати у кримінально-правовому порядку і В.Толок, і С. Бєліков, і С.Ніколаєнко.

6. Ми неодноразово повідомляли про інші випадки злочинної діяльності С.Ніколаєнка, зокрема про те, що, за інформацією Рахункової палати України та інших джерел, під керівництвом С.Ніко­лаєнка розбазарено близько мільярда народних коштів.

7. Про патологічну системність правопорушень, здійснюваних С.М. Ніколаєнком, свідчать і три позивні заяви, пред’явлені ним Академії про захист честі, гідності і ділової репутації за критичними матеріалами академічних ЗМІ.

Мало того, що позови безпідставні, так ще й державне мито сплачено не Ніколаєнком особисто, як того вимагає закон, а міністерством, тобто державою. Іде не проста помилка недолугого чоловіка, а свідома дія шахрая по заволодінню державними коштами.

Враховуючи викладене вище, просимо здійснити перевірку за фактами, повідомленими раніше і в цьому зверненні, і притягти С. Ніколаєнка до відповідальності згідно з чинним законодавством, зокрема кримінальної.

Ректор МАУП
М.Головатий

Секретар Наглядової ради
МАУП В.Короткін

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com