Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газопровод в обхід Росії

На засіданні комітету з питань закордонних справ Європарламенту прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, заявила, що виступає за використання Чорного моря для диверсифікації джерел енергопостачань.

“Чорне море дає унікальну можливість для диверсифікації постачань енергоресурсів», — сказала український прем’єр-міністр сьогодні, 28 січня, в Брюсселі, повідомляє УНІАН.Український уряд, за її словами, розглядає можливість реалізації спільних з Європейським Союзом проектів диверсифікації джерел енергопостачань через Чорне море.

Проте вона відзначила, що при реалізації таких проектів не можна не брати до уваги екологічні питання. У зв’язку з цим прем’єр наголосила, що у переліку ініціатив українського уряду щодо співпраці з країнами Чорного моря будуть і питання охорони довкілля.

Раніше того ж дня вона заявила про намір спільно з Європейським Союзом побудувати новий газопровід «Білий потік», який з’єднає країни Центральної Азії з державами ЄС через Чорне море і Україну.

Нагадаємо, тема прокладення газопроводу по дну Чорного моря раніше неодноразово виникала у переговорах різних країн. Так, наприклад, про подібний газопровід — в обхід України — домовилися Росія і Італія.

23 червня 2007 року російський газовий гігант ВАТ «Газпром» і італійська нафтогазова компанія «ENI» підписали угоду про будівництво нового газопроводу для розподілу російського газу в Європі, що отримав ім’я «Південний потік». За проектом, 900-кілометровий «південно-європейський газопровід» буде прокладений через акваторію Чорного моря і розгалужуватиметься в Болгарії на два трубопроводи, один з яких піде до Австрії і Словенії, інший транспортуватиме газ на південь Італії.

Також підіймалася і тема газопроводу між Європою і Середньою Азією в обхід Росії. Так з’явився проект газопроводу Nabucco. Договір про початок будівництві газопроводу був підписаний 25 червня 2007 року. Свої підписи на документі поставили комісар Єврокомісії після енергетика Андріс Пієбалгс і міністри енергетики Туреччини, Болгарії, Румунії, Угорщини і Австрії. Зараз проект обріс новими партнерами, зокрема, готовність приєднання до нього висловила Франція.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com