Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ющенко передає частину повноважень МВС прокуратурі

Президент України Віктор Ющенко має намір провести масштабну реорганізацію правоохоронної системи. В розробленій концепції особливе місце призначено органам прокуратури, які повинні будуть організовувати весь процес розслідування кримінальних справ. Реакції на майбутні скорочення повноважень від МВС озвучено не було.

Документ під назвою «Концепція реформування кримінальної юстиції» був розроблений і схвалений робочою групою Національної комісії зі зміцнення демократії і затвердження верховенства права при президенті, повідомляє «Комерсант-УкраЇна».

Зараз концепція знаходиться на розгляді Ради національної безпеки і оборони: остаточне рішення, за інформацією видання, РНБО ухвалить у другій половині лютого. У разі її затвердження, голова держави підпише відповідний указ. Втім, припускають аналітики, через масштабність запропонованих змін, вони набудуть чинності ще не скоро — за прогнозами авторів документа, це відбудеться в кращому разі протягом 4-5 років.

Депутати, які входять в профільні парламентські комітети, розглядають проект по-різному.

«В цілому документ прогресивний, але при цьому достатньо проблематичний для реалізації — дуже кардинальні зміни там пропонуються», — вважає Святослав Олійник (БЮТ), який брав участь у розробці концепції.

Нагадаємо, що питання реформування силових структур президентом обговорювалось вже давно. У жовтні 2007 року Ющенко висловив стурбованість правовим безладом в країні і пообіцяв, що найближчим часом реформування органів правопорядку буде здійснено і це стане «одним кроком на зустріч українському праву і стабілізації».

Після призначення нового українського уряду (посаду голови МВС знову обійняв Юрій Луценко) Ющенко закликав деполітизувати роботу міністерства і силових структур, при цьому розкритикувавши діяльність МВС і нагадавши про низку допущених прорахунків.

Незабаром, 14 січня, стало відомо, що МВС стало ініціатором реформування системи органів внутрішніх справ, зокрема включення до неї Національної міліції, Національної гвардії, Антикорупційного бюро, Держмитниці, Державної прикордонної міліції, а також служби пожежної безпеки і Державної міграційної служби.

У разі затвердження концепції реформування сил правопорядку найбільших змін зазнають органи прокуратури. Так, пропонується закріпити за прокуратурою «процесуальне керівництво досудовим розслідуванням». Це означає, що прокурор організовуватиме процес розслідування, зокрема — визначати його напрями, координувати процесуальні дії і «сприяти створенню умов для нормального функціонування слідчих».

«Це буде така своєрідна форма нагляду. Завдання прокурора полягатиме в тому, щоб узяти на себе активнішу роль — він даватиме вказівки щодо того, як розслідувати, що робити в першу, а що в другу чергу», — стверджує Микола Полуденний.

Тим часом багато хто не згоден з таким підходом. Іншу точку зору висловив «Комерсанту» заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев, який також входив до складу робочої групи.

«Ну не може прокурор керувати слідством! Ми повинні бути незалежними, і з неангажованої позиції наглядати за дотриманням законності під час досудового слідства», — впевнений Кудрявцев.

Концепція реформування кримінальної юстиції пропонує розмежувати компетенції п’яти органів досудового слідства за видами злочинів. Зокрема, документ визначає функції національної поліції, яка входитиме в структуру МВС; фінансової поліції, яка стане спадкоємицею податкової міліції і після відділення від ДНАУ буде реорганізована в самостійний орган в системі Мінфіну; військової поліції, яка буде створена на базі військової служби правопорядку в збройних силах і увійде до структури Міноборони.

Крім того, досудове розслідування злочинів здійснюватиме слідчий підрозділ СБУ, а також спеціально створений орган досудового розслідування корупційних правопорушень, точну назву якого авторами концепції поки не визначено.

«Йдеться про розмежування компетенцій у сфері підслідності, яке здійснюватиметься на підставі предметної підслідності, тобто, за видами злочинів, а не за суб’єктами, які вчинили їх», — пояснив «Комерсанту» один з розробників документа, радник президента Микола Полуденний.

Цікаво, що окремим пунктом в проекті стоїть «розмежування сфер політичного і професійного керівництва». «Органи досудового слідства очолять професіонали, а політичне керівництво буде покладено на відповідних міністрів, перед якими стоятимуть ширші завдання», — зауважив Полуденний.

За повідомленнями інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com