Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На волині славлять христа

...У цій залі ще стільки нечистої сили не бачили: і хвостатої, і рогатої, і тітку з косои. А Ангели з крилами, з дзвіночками... Словом, усі персонажі традиційного українського вертепу разом з гуртом колядників і щедрувальників відкривали сімнадцяту сесію Волинської обласної ради, що відбулася наступного дня після свята Василя, тобто 15 січня.

Волинських депутатів та усіх присутніх у сесійній залі гарно віншували учасники студентського етногурту «Академія» Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП. І цей благодійний святковий дух Новорічно-Різдвяних свят створив таку ж доброзичливу робочу атмосферу... Такими словами.розпочиналися репортажі волинських газет про відкриття сімнадцятої сесії Волинської обласної ради у Луцьку.

Ця зустріч з депутатами була уже п’ятнадцятою для студентів Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП із етногурту «Академія»: банки, служба зайнятості, міські підприємства і приватні фірми, військова частина, обласна юстиція, приватна школа, профілакторій Волинського національного університету, храми...

Студенти не просто розважалися і розважали різдвяними колядками інших (хоч це теж важливо, бо дехто вперше виконував це дійство, що прийшло до нас з глибини століть). Створений в інституті вертеп мав на меті продовжити розпочату ще у листопаді 2007 року акцію «Відроджуймо історичні святині!», під час якої стараннями студентів та викладачів був проведений благодійний вечір, а на відродження Хресто-Воздвиженського храму, що був побудований Луцьким братством 390 років тому, було передано меценатами понад 20 тис. гривень.

Вертеп, який підготували студенти та викладачі Інституту — це жива вистава, специфічний театр костюмованих виконавців, де між колядками та щедрівками виникають імпровізовані побутові сцени, учасниками яких є Козак, Жид, Воїн, Цар, де світло і добро перемагає, де сама смерть з чортами і нечистою силою пропадає перед появою Ангелів.

Виступи аматорського колективу в Свято-Троїцькому соборі та на міському святі «Різдво у волинській родині», що проходило на Театральному майдані Луцька з ініціативи обласної держадміністрації та мера міста, були можливістю познайомити з стародавнім обрядодійством велику кількість Лучан та гостям міста.

Студентів Інституту тішило не тільки те, як щиро сприймали їх спів та гру глядачі, як підспівували всі присутні, де б вони не виступали, як сердечно дякували їм малі й старі, а важливим було те, яку суму грошей можна вийняти із заповітної «торби міхоноші». Гроші ретельно перераховували, заклеювали у конверт та клали до сейфу. 8 тисяч гривень, «заколядованих» студентами, перерахували на рахунок громади Хресто-Воздвиженського хра\-у.

Може минуть роки, і кожен із сьогоднішніх першокурсників чи старшокурсників з гордістю покаже своїм дітям Храм, відновлений і його стараннями. І нехай це буде невелика «лепта», лише цеглинка, але слід її в душах цих молодих людей буде значним і викорінити його вже буде нелегко, бо це слід Духовності...

... А свята ще тривають. 17 січня студентський колектив «Академія» взяв участь у телевізійному марафоні «Бог багатий милосердям», де збиралися кошти для дітей-сиріт, інвалідів та знедолених. Цю акцію зініціювала Волинська організація церков, яка об’єднує усі християнські конфесії Волині.

З трепетом чекають учасники «Академії» заключного концерту на фестивалі вертепів і вже складають програму на наступний рік, бо бажаючих взяти участь у колядуванні стало набагато більше (до речі, учасників студентського вертепу — 37). Незважаючи на заліково-екзаменаційну сесію, що зараз триває, яку студенти, до честі, складають успішно, майбутні юристи, економісти, менеджери та маркетологи щиро здоровлять земляків, творячи разом з ними різдвяну вертепну молитву та вітаючи Ісуса Христа з Його народженням. І вся Україна співає: «Христос народжується!» і чути у відповідь:

«Славімо Його!»

Міла Хомич,
керівник культурно-просвітницького центру
Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com