Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пам’яті багато не буває

День визволення України від німецько-фашистських загарбників Хмельницький інститут МАУП відзначив урочистим відкриттям пам’ятника одному з фундаторів національно-визвольного руху гетьману Богдану Хмельницькому.

Величні звуки гімну, під які в небо звився державний прапор, сповістили про початок свята, а козацький марш і залпи гармати — про підняття засновниками подільського українського козацтва прапора Землі Подільської та особистого штандарта Богдана Хмельницького. Право на відкриття пам’ятника було надано директору Хмельницького інституту МАУП Л.Білому та голові Ради Козацьких Старійшин К.Матвіюку. За християнським звичаєм пам’ятник освятив Високопреосвященніший Антоній, Митрополит Хмельницький та Старокостянтинівський. Присутні на урочистостях представники влади — депутат Верховної ради України Лев Бірюк, заступник міського голови Віктор Байдич; освітяни й науковці, начальник управління освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Вознюк та директор Державного архіву в Хмельницькій області Петро Слободянюк відзначили державницький хист Б. Хмельницького і неминуще значення його для нинішньої України.

Гостями свята стали також представники Плоскирівського козацького товариства ім. Якова Гальчевського, Летичівського, Старосинявського, Летнівецького козацьких товариств та Української громади. Від імені верховного атамана Українського Козацтва Ігоря Вардинця найкращих представників козацтва Хмельниччини нагороджено козацькими орденами Віри та Честі, а директор Хмельницького інституту МАУП Л.Г. Білий був удостоєний козацького ордену Архістратига Михаїла.

Про мету встановлення пам’ятника Богдану Хмельницькому в Хмельницькому інституті МАУП говорить Л.Білий: «Важко переоцінити роль Богдана Хмельницького й десятиліття, звані Хмельниччиною, для українського народу. Це розуміли вже сучасники, називаючи гетьмана «правдивим вождем, патроном і оборонцем руської батьківщини, славним героєм, добрим і мудрим провідником». Саме Хмельницький підняв свій народ з вікового занепаду, зв’язав перервану нитку української державності і наклав відбиток свого творчого духу на всю наступну українську історію. За словами Михайла Грушевського, «…якби Хмельницький не помер так рано, і більше того, — якби після його смерті Україна могла прожити спокійно якихось десятка півтора років, українське суспільство напевно зуміло б зміцнити свій устрій і зорганізувати його більш послідовно та визначено».

У центрі уваги нашого інституту завжди було цілеспрямоване формування не тільки висококваліфікованих спеціалістів, а й особистостей, здатних спрямувати свою життєдіяльність на розвиток українського суспільства. В основу виховання студентів покладено національно-громадську ідею для вироблення життєвої позиції, становлення особистості як громадянина своєї держави. На нашу думку, таке виховання відповідає потребам національно-культурного відродження українського народу і представників інших етносів, що проживають в Україні, оскільки надає широкі можливості у пізнанні своєї історії, традицій, звичаїв, мови, культури, сприяє формуванню почуття національної гідності.

Встановлення пам’ятника — це ще один крок у напрямі створення в Хмельницькому інституті МАУП пантеону козацької слави, котрий передбачає не тільки портретну галерею видатних українських звитяжців, а й перелік перемог і поразок, який нагадуватиме нащадкам про великий політичний і державний хист попередників і вірність їх інтересам України. Ми плануємо також віддавати данину поваги цим історичним подіям відправленням молебнів у нашій церкві Рівноапостольного князя Володимира, пов’язуючи воєдино історію й віру ниткою нашої пам’яті».

Відділ соціально-виховної роботи

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com