Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Банановій республіці фізика не потрібна

Не секрет, що конкурентоспроможність будь-якої країни зараз визначають високі технології. Своєю чергою, «високі технології» (про які, до речі, всі люблять говорити) базуються на математиці, фізиці та суміжних чи похідних від них науках. Однак, зрозуміло, що міжнародному капіталу не потрібна високорозвинена Україна. Йому потрібна країна заселена тупим бидлом, яке навіть не вміє читати. Тому замість фізики, математики, хімії в школах запровадили уроки футболу, громадянської освіти (навчання толерантності), сексуального виховання (ніби без цього наші діди не знали свого чоловічого обов’язку) та інший непотріб. Кількість годин математики в старших класах становить 2 год. на тиждень (тобто один урок алгебри і один геометрії) і одна година фізики. Фактично, успадковану радянську традицію фізико-математичної освіти (одну з найефективніших у світі) в середній школі вбито.

Тепер про перші наслідки цих «реформ». Декани механіко-математичного, радіофізичного і фізичного факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка дійшли висновку, що низька якість шкільної освіти і брак державної підтримки призвели до руйнування системи фізико-математичної освіти в Україні.

За словами науковців, поточного року в КНУ трапився безпрецедентний випадок: одразу три факультети — фізичний, радіофізичний і механіко-математичний — не змогли набрати планову кількість студентів на перший курс.

Аналогічна ситуація склалася і на факультетах фізичного профілю Харківського національного університету. Ціла низка інших, менш відомих і престижних, університетів зіткнулися з цією проблемою ще раніше.

Причину такої ситуації декани математичного і фізичних факультетів КНУ бачать у низькій якості викладання точних і природничих наук у школі. «Випускники школи погано знають математику, майже не знають фізики, бояться цих наук, вивчення яких справді потребує і відповідних здібностей, і достатньо великих зусиль, тому не хочуть пов’язувати з ними своє життя», — стверджують професори. Декани розповідають, що за результатами контрольних робіт, проведених на першому курсі радіофізичного факультету, до 80% випускників неспеціалізованих шкіл отримали незадовільні оцінки зі шкільної математики. І на вступних іспитах на механіко-математичний факультет і факультет кібернетики КНУ абітурієнти переважно не підтвердили рівень оцінок з математики, виставлених за результатами «незалежного тестування».

Не таємниця, що третина програмістів на Заході — індуси і пакистанці. Достатньо відкрити будь-яку програму (напр. Photo­shop) і глянути на перелік прізвищ авторів. Обов’язково буде якийсь Сітераман Нараянан. Значну частину становлять вихідці з Китаю та Південно-Східної Азії. І це зрозуміло. Адже там не запроваджують тупих «зовнішніх тестувань», не замінюють уроки математики і фізики уроками футболу, та й батьки не скаржаться, як у нас — «навіщо моїй дитині вчити таку тяжку алгебру, і так мій синочок обтяжений Чорнобилем». Тільки от пиячити та курити синочку Чорнобиль не заважає.

Наслідки руйнації у математично-природничій галузі очевидні. Вочевидь, комусь просто все це вигідно. Вигідно, щоб країна, де було створено легендарну балістичну ракету СС-18 «Сатана» та літак «Мрія», стала банановою республікою.

Ярема Галайда
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com