Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ринок житла: здати типову трикімнатну квартиру не так просто

Вартість оренди житла в Києві до кінця поточного року може зрости не більше ніж на 3-5%. Таку думку кореспондентові УНІАН висловив віце-президент Союзу фахівців з нерухомого майна України з питань стандартизації, навчання і сертифікації Ігор Однопозов.

Оскільки вар­тість оренди житла напряму пов’язана з вартістю придбання житла, то під час дорожчання купівлі житла, відповідно, дорожчатиме й оренда. Але «оскільки серйозних змін у вартості поки що не передбачається, гадаю, і в оренді якихось суттєвих змін не відбудеться. Подорожчання може бути в межах математичної похибки, до 3—5%», — сказав він.

Експерт зазначив, що попит на оренду перевищує пропозицію, бо багато хто не в змозі придбати житло навіть через іпотеку. «Здати типову трикімнатну квартиру не так просто, бо на неї попит невеликий. Іноземці знімають апартаменти за 5-10 тис. дол. на місяць, а небагаті люди знімають кімнати. Тому розшарування суспільства дуже видно за орендою», — зазначив І.Однопозов. Він також додав, що попит на оренду житла підвищується не восени, а влітку, в серпні, коли на ринку житла з’являється додатковий сегмент орендарів, пов’язаний з напливом студентів і молодих сімей.

За його даними, мі­німальна вартість оренди однокімнатної квартири в Києві становить від 400 дол. на місяць. На думку І.Однопозова, у разі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги зростатимуть витрати, пов’язані з орендою недорогого житла, оскільки орендар окремо оплачує вартість оренди і вартість комунальних послуг. «Оплата за комунальні послуги лягає на орендаря, але якщо це дороге житло, то там, зазвичай, це все входить у вартість орендної платні. І якщо відбудеться якесь подорожчання, то воно суттєво не змінить оренду дорогого житла», — сказав експерт.

 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com