Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Підготовлено антирейдерський закон

Урядовий комітет з питань економічної політики розглянув проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств». Законопроект передбачає внесення змін до низки законів, які визначають правові засади функціонування підприємств, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів. Серед них Господарський процесуальний кодекс, Цивільний кодекс України і такі Закони — «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про виконавче провадження» та «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців».

Запропоновані зміни грунтуються на аналізі ситуації, який впродовж останніх місяців здійснювали фахівці міжвідомчої комісії з питань протидії незаконним захопленням, очолюваної першим віце-прем’єром, міністром фінансів Миколою Азаровим. Крім того, аналіз здійснювали на матеріалах розгляду міжвідомчою комісією конкретних прикладів рейдерських захоплень підприємств.

Виявленим суперечностям та хибам законодавства, «розкладеним» на складники схеми рейдерських захоплень, тепер дадуть законодавчу відсіч. Так, запропоновані зміни до виключної компетенції господарських судів зараховують суперечки між акціонерами та реєстраторами. Нові норми дадуть змогу уникнути необгрунтованих позовів, накладення арешту на рахунки господарчих суб’єктів, призупинення рішень загальних зборів акціонерних товариств. У корпоративних конфліктах передбачено можливість проведення експертизи в державній комісії з цінних паперів фондового ринку. Жорсткі правові вимоги та відповідальність встановлюються щодо дій реєстраторів та державних виконавців, «які часто були задіяні у схемах рейдерських атак».

Зокрема, урядовий комітет категорично наполягає на тому, щоб «до виконання судових рішень залучалися тільки судові виконавці та працівники МВС».

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com