Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Які вони, Європейські «цінності»?

Йдеться про події останніх двох тижнів, спі­льною темою яких є свавілля влади проти патріотів. Патріотів у широкому розумінні — від людей, що цілеспрямовано живуть своїми переконаннями, пропагують їх і займаються політикою, до патріотів, що вболівають за свій рідний клуб. Усі вони Європі не до шмини. Європейська влада їх намагається задавити. І робить це дуже цілеспрямовано.

Італія: пересаджати, щоб і не рипалися

17 вересня в Італії у шістьох містах більш як 500 поліцейських займалися облавою. Було заарештовано понад 50 молодих патріотів, членів націонал-соціалістичної партії, та лідерів фанатських угруповань клубу «Лаціо» (останні відомі прихильністю до правих ідей. Провадився обшук у всіх приміщеннях, що належать націоналістичній партії, а також було вилучено комп’ютери та кореспонденція структури, вивчення якої може стати приводом для арештів ще великої кількості активістів. МВД Італії заявляє, що ця партія «розпалює міжнаціональну ворожнечу», але особливою причиною уваги до неї стало те, що вона вже кілька разів намагалася легалізуватися, а депутати, що вона їх висувала на виборах, з кожним разом набирають більше голосів. Отже, МВД Італії ледь майже прямо заявляє, що просто пересаджала патріотів, які почали отримувати підтримку населення.

Крім того, негаразди відбуваються і на трибунах. Півроку позбавлення волі недавно отримав італійський вболівальник за використання піротехніки на трибуні. Після відомих подій, коли під час зіт­кнень фанатів і поліції було вбито поліцейського, італійська влада намагається нищити вболівальників. Так деякий час не проводилися матчі, а на трибунах запанували дуже суворі правила. Натомість європейська преса чомусь умовчує про кількість постраждалих і навіть вбитих фанатів від рук поліцейських. Один з прикладів — вбитий поліцейським у спину з вогнепальної зброї беззбройний фанат клубу ПСЖ у Франції. Коп, доречі, відсидів аж дві доби, його повністю виправдали.

Австрія: можна сісти, рятуючи друга з неволі

І досі сидять у тюрмі троє австрійських правих, заарештованих за розповсюдження націоналістичних плакатів. Їхні друзі, які організовують акції солідарності та поширюють інформацію про політв’язнів, дуже ризикують, адже в Австрії заборонено агітацію за політв’язнів. Друзі виходять з ситуації поштівками — поліцейські не можуть зняти відбитки пальців з глянцю, що проходить крізь десятки поштарських рук, як це було у випадку з плакатами, інакше друзі теж сиділи б у в’язниці. Більш як в десяти європейських країнах вже відбулися акції солідарності з австрійськими правими.

Румунія: за кримінал саджають на менший строк, ніж за вболівання

Минулого тижня румунські вболівальники змушені були вийти на вулиці. Причиною став закон, запропонований головою футбольної ліги, який одночасно є парламентарем. За цим законом забороняється: закривати обличчя шарфом (штраф), розвішувати банери (від півроку до трьох позбавлення волі), палити піротехніку(один — чотири роки позбавлення волі), протестувати проти керівництва клубу (штраф 600 дол.). Для порівняння — за втечу з в’язниці дають максимум два роки, за нічний грабіж зі зламом — максимум чотири роки позбавлення волі.

Задля спільного протесту ультрас різних клубів, які ворогують на трибунах, оголосили перемир’я.

Європейська влада з усіх сил бореться з правим рухом, що набирає сил. Чому? Очевидно, боїться. І правильно робить. Угорське національне повстання 2006 року(провідною силою якого були саме угорські ультрас правої орієнтації) довело, що тільки права молодь може повалити поліцейську державу під ліберально-демократичною ширмою.

Уляна Стрий
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com