Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Що слабші доводи, то міцніша позиція»

Знайомий чи не знайомий автор «Незачесаних думок» Віктору Балозі — питання відкрите. Однак не викликає сумніву, що саме цією ідеєю пройнявся Секретаріат Президента. Тиждень тому команда з Банкової знову «послала» свого «патрона», та неабикуди, а в бік Росії вишкірятися.

Потерпаючи, що раптом хтось з протиборчого табору запитає в чинного Президента про його отруєння, стратеги з Секретаріату вирішили вбити двох зайців одним пострілом: застерегтися від таких нападок і розіграти стару схему «свій — чужий», опосередковано нагадавши Заходу про «справу отруєння Литвиненка» і вказати пальцем на Кремль як уособлення ворога і Ющенку, і Заходу. Отже, основне посилання — для Заходу. Український Президент не тільки звинувачує Росію, що вона блокує розслідування замаху на його життя із застосуванням діоксину, а й фактично кидає тінь на Кремль.

Британське видання The Times у статті за 11 вересня зазначає, що в інтерв’ю Віктор Ющенко наголосив: російська сторона відмовляється від співробітництва навіть після того, як Президент України порушив це питання в розмові з Путіним. На запитання, чи вважає він, що до замаху причетна якась стороння держава, Ющенко відповів: «Тут діяли неприватні особи». Росія — єдина країна, яка відмовилася надати українським слідчим для аналізу зразки діоксину, виробленого в її лабораторіях. Крім того, Генеральний прокурор РФ ігнорує запити щодо екстрадиції підозрюваних — громадян України, збіглих до Росії.

Вікторові Андрійовичу багато чого відомо про обставини його отруєння, але він не має наміру тиснути на слідство. Однак, виявляється, троє ключових учасників, які найбільше потрібні слідству в розслідуванні справи щодо його отруєння, наразі перебувають у Росії.

На запитання про причетність Росії Ющенко сказав: «Якщо я відповім на це запитання, то слідчі не матимуть що робити. Нам потрібно допитати безпосередньо причетних до справи». «Метод отруєння дає підставити говорити про причетність до справи Кремля, який щоб утримати Україну в сфері впливу Росії, намагався привести до влади Януковича», — констатує британський часопис. Газета нагадує, що Росія була єдиною державою, котра відмовилася надати українським слідчим зразки діоксину, який виробляється в її лабораторіях. Вустами Ющенка журнал зазначає: «Дві лабораторії надали зразки, а російська сторона — ні. Це, безумовно, обмежує можливості слідства».

Відреагував Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін: «Хто звертався, до кого звертався — поняття не маю, я постійно тут, не раз зустрічався з Президентом і вперше почув. Розбирайтеся в себе! Все вам хтось заважає, хтось винен». Згодом на шпальтах «Комерсант-Україна» з’явилася інформація про наявність такого звернення. «Його отримали 7 вересня і зараз він на розгляді. У визначений термін Україна отримає на нього відповідь. Більше нічого до цього не можу додати», — цитує газета слова чергового прокурора Генпрокуратури РФ Наталії Брусенцевої…

Минулого тижня «тема отруєння» знайшла своє продовження в Україні, аніяким чином не змінивши суті, і без жодного натяку на вирішення питання, радше навпаки. Спочатку в середу, 19 вересня, у ЗМІ з’явилася інформація, що на запит української Генпрокуратури «у суворій відповідності з чинним законодавством і міжнародними домовленостями, російська прокуратура направила відповідь в Україну». Цього ж дня на прес-конференції Віктор Ющенко прокоментував цю інформацію про надання Генеральною прокуратурою Росії відповіді Україні на запит щодо його отруєння. Він зазначив: «Зараз активізувалася співпраця з російською Генпрокуратурою. Можливо, під час переговорів буде завершено діалоги щодо експертизи діоксину, притягнення до відповідальності тих людей, які нині в Російській Федерації».

За твердженням Президента, він знає людей, які його отруїли, і вони переховуються в Російській Федерації. Він знову вказав на те, що слідство тому й пробуксовує, що не може отримати від Росії офіційну інформацію. Президент акцентував увагу журналістів на тому, що потрібно цих людей «депортувати в Україну, якщо вони громадяни України, а там, де вже вони встигли отримати російські паспорти, провести відповідні слідчі дії». «Хоча для мене це не є великим секретом, коли це зроблено і ким зроблено», — наголосив Віктор Ющенко.

Генпрокуратура Росії в особі заступника Генпрокурора Росії Олександра Звягінцева зробила заяву, що не отримувала від Генпрокуратури України запиту щодо екстрадиції когось у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи про отруєння Президента Віктора Ющенка. «Українська сторона у цій справі до нас не зверталася ні з якими запитами, що стосуються екстрадиції або депортації якихось осіб», — заявив заступник Генпрокурора РФ. «Не варто тому, хто не має стосунку до розслідування кримінальної справи, напередодні виборів в Україні, дезінформувати виборців, представляючи в невигідному світлі російську сторону», — наголосив представник російської Генпрокуратури.

Російська сторона запропонувала, аби представники української Генпрокуратури прибули до Росії, де буде проведено відповідну експертизу. Водночас в українській прокуратурі стверджують, що згідно з українським законодавством, така експертиза має проводитися в Україні. А Віктор Ющенко заявляє, що в рамках розслідування справи про його отруєння в Росію має вирушити група співробітників української Генпрокуратури. «Мені лише відомо, що група співробітників з української прокуратури повинна виїхати до Росії, — сказав він на прес-конференції. — Начебто Генпрокуратура Росії може надати якусь корисну інформацію щодо цього».

Водночас на сайті compromat.ru з’являється матеріал під назвою «Протокол допроса Ющенко по делу «об отравлении». Открытое письмо работников Генеральной прокуратуры Украины», де акцент робиться на «відкритому листі». Йдеться про те, що Ющенко безпосередньо бере участь у розслідуванні і визначає, які матеріали долучити до справи, а які — відкинути.

Щодо отруєння… Багато незрозумілих речей, все більше бруду і жодної можливості «очиститися»…

У Росії вибори до Держдуми і їм не до України, та й Володимир Путін на такі закиди з боку українського Президента навряд чи відповідатиме. Як то кажуть, багато честі… Однак для мене, українця, це не пересічна подія, хоча останнім часом з нашим Президентом я звик до всякого…

Спочатку щодо запиту екстрадиції «трьох ключових учасників». Мабуть, таку позицію Секретаріат вважає за ідеальну, адже якщо таке станеться, то ніхто не гарантує, що їх не чекає доля російського бізнесмена Максима Курочкіна (нагадуємо: застреленого у дворі Святошинського суду Києва). Проте Росія, радше, проігнорує українські вимоги, і тоді опосередковано підтвердить звинувачення Ющенка.

Здавалося б, скільки завгодно можна блазнювати з ситуації, дивуватися з тверджень Віктора Ющенка про те, що у світі тільки три країни мають виробничі можливості для синтезу діоксану, і з двох з них українські правоохоронці отримали зразки, аби методом виключення визначити, звідки та отрута. Не можна обійтися без сарказму, коли тема отруєння мусується вже третій рік, а постраждалим є перша особа в країні. Тим самим ставиться під питання не стільки дієздатність українських спецслужб і усієї правоохоронної системи, а викликає сумнів сам факт отруєння. Однак не все так просто… Очевидно, йдеться про розігрів русофобських тем у контексті передвиборної кампанії. А це не покращить російсько-українські взаємини. Путін — піде, а Росія залишиться. Я акцентував би на тому, що задля влади Ющенко і його оточення готові жертвувати національними інтересами. Історії відомо, коли такого роду заяви призводили не тільки до загострення політичного, економічного протистоянь, а й до війн. Впевнений, якби на місці Росії була інша країна, то і наслідки були б іншими. Своєю чергою, якби на місці Росії була інша країна, то в Ющенка і питань не було б. Ось така позиція Президента нашої України. Йому здається, що в нього тверда позиція… Тоді ще раз звернемося до автора «Незачесаних думок», а він сказав: «Іноді тверда позиція є наслідком Паралічу».

Віктор Вірний, політолог, «Фундація Аналітичної Думки»
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com